Menu

Brčko: Član Komisije zloupotrijebio novac namijenjen za zbrinjavanje demobilisanih boraca VRS Istaknuto

tuzilastvu-642x336Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je istragu koja se odnosila na zloupotrebe novčanih sredstava namijenjenih za stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca VRS i njihovih porodica u postupku raspodjele donacija iz 2010 godine.

Sveobuhvatna antikorupciona istraga u okviru koje su 2014.godine izvršeni pretresi prostorija Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom, obuhvatila je veći broj osumnjičenih, a rezultirala je podizanjem optužnice protiv jednog od učesnika u spornim dodjelama. Optužnica je podignuta protiv člana Komisije zadužene za postupak raspodjele Mladena Tuvaljevića (45) iz Brčkog.

 

Prema navodima optužnice Tuvaljević je dogovorio sa jednim od potencijalnih kandidata za korištenje ovih sredstava da sa njim podijeli očekivani novčani iznos u zamjenu da mu obezbijedi poziciju na konačnoj listi korisnika sredstava. Nakon što je Lj.M. ostvario pravo na novčana sredstva u iznosu od 9.293 KM polovinu od ovog iznosa dao je Tuvaljeviću kao poklon za učinjenu uslugu.

 

Tužilaštvo je utvrdilo postojanje osnovane sumnje da je postupajući na opisani način optuženi počinio krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi (iz člana 374. stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) predloživši sudu da se od optuženog oduzme primljeni poklon u iznosu od 4.500 KM.

 

Nakon što je optužnica dostavljena na dalji krivični postupak nadležnom brčanskom sudu izvršeno je njeno potvrđivanje poslije čega će uslijediti postupak izjašnjenja o krivnji. Za krivično djelo za koje se tereti Tuvaljević Krivičnim zakonom Brčko distrikta zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

 

GLAVNI TUŽILAC
ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com