Menu

Tužilaštvo BiH traži smjenu Ružice Jukić: Direktno se stavlja na stranu optuženih osoba Istaknuto

tuzilastvo bih29Kolegij svih tužilaca Tužilaštva BiH traži smjenu i sankcioniranje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić zbog neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Kolegij svih tužilaca je jednoglasno zauzeo stav da ovakav član VSTV BiH ni u kojem slučaju ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

Sa svojim istupima, navedena se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i dr. i Pavlović banka, čime direktno vrši utjecaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima.

Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo.

Kolegij Tužilaštva BiH traži smjenu ovog člana VSTV BiH, te ujedno obavještava javnost da nikada nećemo podleći pritiscima politike ili medija, a naročito članova VSTV koji se stavljaju u službu ovakvog pritiska.

Od Advokatske komore tražit će sankcionisanje Vasvije Vidović

Također, kolegij je zauzeo stav da se prema Advokatskoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje advokatice Vidović Vasvije, zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice.

Pošto je ovo odlučna borba za opstanak neovisnog pravosuđa i države Bosne i Hercegovine, poručujemo građanima Bosne i Hercegovine da nećemo podleći bilo kakvim pritiscima. Poručujemo građanima BiH da nema nedodirljivih i da su svi građani pred zakonom jednaki, stoji u saopćenju.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com