Menu

Brčko u strahu od novih poplava: Loše stanje na nasipima Istaknuto

poplavebrcko Na vodozaštitnim objektima na više lokacija u Brčko distriktu stanje je loše, što bi moglo ugroziti bezbjednost stanovništva i materijalnih dobara u slučaju nadolaska većeg plavnog talasa rijeke Save i eventualne pojave bujičnih voda u podmajevičkom području, ocijenjeno je u lokalnom Odjeljenju za javnu bezbjednost, nakon obilaska terena.


Prema izvještaju komisije, u naseljima Rašljani i Islamovac, na krajnjem jugu distrikta, u slučaju obilnije kiše bio bi onemogućen ulazak i izlazak iz sela, pošto nije završena izgradnja mostova, a postojeći "bajpasi" nisu adekvatno rješenje.

Slična situacija je i na putu Gornji Zovik - Štrepci, gdje se očekuju problemi u komunikaciji u slučaju obilnijih padavina.

"U naselju Krepšić prmjećena su oštećenja odbrambenog nasipa na rijeci Tinji, na lokaciji porušenog mosta na putu Brčko - Lončari ne postoji dio nasipa na kanalskoj mreži u dužini oko 40 metara, jer je uništen prilikom izvođenja radova na izradi 'bajpasa, što u slučaju povišenog vodostaja može izazvati plavljenje stambenih objekata u neposrednoj blizini", navodi se u saopštenju iz ovog odjeljenja.

Na ulazu u naselje Vučilovac primijećena su pomijeranja zemljišta na novosagrađenom nasipu, odnosno oštećenja dijela puta preko nasipa zbog slijeganja tla, "što bi u slučaju povišenog vodostaja rijeke Save moglo prouzrokovati određene probleme".

Na lokacijama registrovanih klizišta u Brčko distriktu nisu uočena pomijeranja tla, osim što je u zaseoku Smajići u Rašljanima i dalje neposredno ugroženo šest kuća.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com