Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Ponedjeljak, 26 Septembar 2022

Brčko: Policija oduzela vozilo od lica koje po osnovu neplaćenih kazni ima dug od 19.110 KM

  • Objavljeno u Brcko

 

– U periodu vikenda na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kirminaliteta zabilježena su dva krivična djela i to “Teška krađa” iz člana 281. stav (2) i “Protivzakoniti lov” iz člana 313. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

JAVNI RED I MIR:

– U navedenom vremenskom periodu zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira i to dana 24.09.2022. godine kada je u 04.10 sati slobode lišeno lice inicijala L.N. rođen 1972, godine iz Brčkog zbog počinjenog prekršaja iz člana 6. „Posebno drsko ponašanje” i člana 8 „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” iz Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

 

Prekršajni nalozi zbog glasne muzike u jednom ugostiteljskom objektu u centru Brčkog, izdati su licima B.M. rođenom 1992. godine iz Brčkog i M.K. rođenom 1992. godine iz Banovića, a zbog počinjenog prekršaja iz člana 23. „Remećenje mira” iz Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

 

SAOBRAĆAJ:

– Tokom navedenog perioda zabilježene su četiri saobraćajne nezgode.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 25 vozača i vozila. Od toga 14 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, jedan vozač koji je upravljao vozilom prije sticanja prava na upravljanje, jedan koji je upravljao vozilom uz pridodatu neregistrovanu prikolicu, jedno lice jer je upravljalo neregistrovanim vozilom, dva vozača koja nisu imala naznačenu odgovarajuću potvrdu o registraciji, četiri jer su upravljali vozilima nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, jedan koji je upravljao vozilom bez potvrde o poznavanju propisa i jedan vozač jer je nepropisno prevozio teret.

 

– Izdvajamo događaj od dana 24.09.2022. godine kada su policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH tokom redovne kontrole vozača motornog vozila marke “Fiat Punto” kojim je upravljao M.A. uvidom u registar novčanih kazni utvrdili da navedeno lice po osnovu neplaćenih kazni ima dug od 19.110 konvertibilnih maraka. Zbog osnova sumnje da će pomenuto lice nastaviti s vršenjem prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH privremeno mu je oduzeto vozilo i deponovano u depozit Policije.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Mostar proglasio Dan žalosti

  • Objavljeno u BiH

 

U povodu tragične smrti četiri osobe u saobraćajnoj nesreći proteklog vikenda, Grad Mostar je utorak, 27. septembra, proglasio Danom žalosti. Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama Gradske uprave i Gradskog vijeća i javnim ustanovama i poduzećima kojima je osnivač Grad Mostar.

Na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužne su svoje poslovanje obavljati primjereno Danu žalosti.

Također, obvezuju se elektronski mediji s područja Grada Mostara da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti, navodi se u priopćenju Grada Mostara.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Jasna Mrkonjić iz Tuzle osuđena zbog okrutnog ubistva sestre

  • Objavljeno u BiH

 

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio i objavio prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Jasnu Mrkonjić (53) iz Tuzle zbog krivičng djela ubistva počinjenog na okrutan način i izrekao joj kaznu zatvora u trajanju od dvadeset (20) godina.

Podsjećamo, Mrkonjić je optužena da je u julu 2021 godine u tuzlanskom prigradskom naselju Dobrnja došla do kuće u kojoj živi njena sestra jer ju je prethodno nazvao sestrić i javio da je žena veoma uznemirena i da se ne osjeća dobro, i nakon što je članovima porodice rekla da je ona tu i da će je spasiti, da nije potrebna hitna pomoć i da izađu iz kuće, sestri je sjela na stomak, rukama zatvarala usta i pritiskala vrat.

 

Tako je kod oštećene došlo do gušenja uslijed zatvaranja disajnih puteva i dotoka krvi i kiseonika u mozak što je izazvalo njenu smrt. Optuženoj je Kantonalni sud Tuzla na prijedlog postupajućeg tužioca produžio mjere pritvora u trajanju od devet (9) mjeseci.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

BiH dobila novih šest kilometara Koridora 5c

  • Objavljeno u BiH

 

Otvaranjem nove dionice autoputa na koridoru 5c kod Doboja mreža autoputeva u Bosni i Hercegovini povećana je za više od šest kilometara. Ovo je prva dionica Koridora 5c kroz Republiku Srpsku koja je završena zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 70 miliona i grantu Evropske unije od 15 miliona eura.

 

Bosna i Hercegovina dobila je novih šest kilometara autoputa na Koridoru 5c. Radi se o dionici koja povezuje Toviru i Kostajnicu kod Doboja, a uključuje dvije petlje, Johovac i Rudanka, kao i novi most preko rijeke Bosne.

 

SLOBODAN STANAREVIĆ, ravnatelj JP „Autoputevi RS“

“Značajna je za sve. Prvo za grad Doboj koji će sa ovom dionicom smanjiti gužve kroz sam grad. Kad se u konačnici završi sav prolaz odnosno kad se spoji dole sa granicom Federacije odnosno Medakovom. Drugi značaj je za Republiku Srpsku. I treća stvar mislim da najveći značaj ima za BiH ta dionica. Odnosno čitav 5c“.

 

Osim što će poboljšati kvalitet života Dobojlija, kako kaže gradonačelnik Doboja već se javljaju investitori iz cijele Evrope koji su zainteresovani za poslovanje u Doboju koji će uskoro biti na sat vožnje od Sarajeva, dva od Zagreba i Beograda i četiri od Budimpešte.

 

BORIS JERINIĆ, gradonačelnik Doboja

“Izgradnjom u potpunosti Koridora 5c onda ćemo imati tu mrežu autoputeva koja će biti žila kucavica čitave BiH, ali ona prolazi kroz Doboj i to nas stavlja negdje u prioritet svih drugih“.

 

Građani Doboja, koji je bio najveće željezničko čvorište u bivšoj Jugoslaviji, ne kriju zadovoljstvo što će njihov grad uskoro postati najveća raskrsnica autuputeva.

Najveći dio do sada završenog Koridora 5c izgrađen je zahvaljujući grantovima i kreditima Evropske Unije odnosno evropskih finansijskih institucija.

 

SABINA DIZDAREVIĆ, Direkcija za europske integracije

“Bosni i Hercegovini konkretno je do sada odobreno grant sredstava u iznosu od skoro 700 miliona eura. Uglavnom su sredstva odobrena za sektor transporta i uglavnom su grant sredstva odobrena za Koridor 5c“.

Javna preduzeća Autoceste FBiH i Autoputevi RS intenzivirala su saradnju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je završetak izgradnje dionica autoputa na panevropskom Koridoru 5c prioritet.

 

Izvor: BHRT

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com