Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Petak, 09 Septembar 2022

Pokretni mamograf opet u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Članovi Udruženja „Brčansko srce“ u saradnji sa Udruženjem „Tink Pink – Zajedno smo jedno“ jučer u Brčkom realizuju projkat pod nazivom „Dani zdravlja“.

 

U sklopu ovog projekta postavljen je pokretni mamograf ispred kancelarije Udruženja „Brčansko srce“ gdje će 200 žena imati priliku da izvrši besplatan mamografski pregled.

 

„Po peti put u Brčkom se organizuje aktivnost besplatnih pregleda pokretnim mamografom i ovog puta naše sugrađanke iz ruralnih krajeva dobile su priliku da izvrše mamografski pregled“, istakla je predsjednik Udruženja „Brčansko srce“ Ramiza Musić.

 

Ovu aktivnost su podržali i brčanski ginekolozi, među kojima i dr Semin Šabić, specijalista ginekologije i akušerstva, koji je ovom prilikom podsjetio na značaj preventivnih pregleda.

 

On je naglasio, da je karcinom dojke najčešće maligno oboljenje kod ženske populacije, ali da se uz rano otkrivanje uspješno liječi u 70 do 90 posto slučajeva.

 

Pregled na ovom mamografu traje svega deset minuta i prema riječima naših sugrađanski na ovaj način puno brže izvrše preventivno dijagnostikovanje ove zloćudne bolesti.

 

Pokretnim mamografom do sada je u Brčkom pregledano oko hiljadu žena i tokom svih ovih pregleda, direktno su dijagnostikovana dva slučaja karcinoma dojke.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Velike promjene pred Britancima: Šta se sve mijenja s odlaskom kraljice?

 

Od novoga lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Velika Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete II i stupanja na prijestolje njenog sina Charlesa III.

 

Ovo su neki aspekti koji će se promijeniti u svakodnevnom životu Britanaca:

Himna

Riječi britanske himne, koja datiraju iz 18. stoljeća, promijenit će se iz "Bože, čuvaj kraljicu" u "Bože, čuvaj kralja".

Prema internetskoj stranici kraljevske porodice, himna je nastala u jeku patriotskog zanosa nakon pobjede princa Charlesa Edwarda Stuarta nad vojskom kralja Georgea II 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim pozorištima.

Obično se pjeva samo prva kitica koja će odsad glasiti: "Bože, čuvaj našeg milostivog kralja! Dugo nek živi naš plemeniti kralj! Bože, čuvaj kralja! Obdari ga pobjedom, srećom i slavom, dugo nek nad nama vlada, Bože, čuvaj kralja!".

 

Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja. Stare kovanice i novčanice ostat će u opticaju dok se s vremenom ne zamijene. Kada je 1660. obnovljena monarhija nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala deset godina, ustalio se običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smjeru od njegovog prethodnika, prenosi Hina.

 

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Charles III gledati ulijevo. Tokom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njenih različitih portreta. I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja.

 

 

Promjene će doživjeti i kraljevska "šifra", monogram koji koristi monarh, a trenutno se sastoji od pečata na kojem piše EIIR ispod krune svetog Edvarda. Taj se monogram može naći širom Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

 

Ipak, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, pa će kraljičin ostati na hiljadama njih širom zemlje, baš kao što ih je puno ostalo od prethodnih moharha koji su postavljeni prije njenog ustoličenja.

 

Crtica iz britanske historije: nemaju svi sandučići postavljeni za Elizabetine vladavine monogram EIIR jer pretkinja Elizabete II, Elizabeta I nije bila kraljica Škotske i britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do perioda nakon njene smrti 1603.

 

Rezultat toga je da neki Škoti nikada nisu prihvatili preminulu kraljicu kao Elizabetu II. Na početku njenog kraljevanja neki su sandučići u Škotskoj uništeni i dignuti u zrak, pa većina škotskih poštanskih sandučića ima vlastiti znak.

 

Ugledni zastupnici postat će članovi Kraljevog, umjesto Kraljičinog savjeta i titule koje koriste "kraljičin" promijenit će se u "kraljev".

 

Izvor: Faktor

Više...

UIO zaplijenila automobile vrijedne pola miliona KM

  • Objavljeno u BiH

 

U skladišta Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za osam mjeseci stigla je roba vrijedna 5,1 milion maraka, među kojom su i automobili procijenjeni na skoro pola miliona maraka. – Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe ove godine manja je u odnosu na isti period lani, kada je vrijednost zaplijenjene robe iznosila 8,8 miliona KM – kazao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

 

Kao i prethodnih godina, najviše je zaplijenjeno tekstila i to u vrijednosti od 1,47 miliona maraka, dok se na drugom mjestu nalaze cigarete i duhan koji su procijenjeni na 990.156 maraka. U skladištima tri regionalna centra UIO završila su i oduzeta vozila, čija je vrijednost oko 448.000 maraka.

Službenici su i u sve četiri regionalna centra, odnosno Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru, zaplijenili razne auto-dijelove u vrijednosti većoj od 307.000 maraka, ali i polovne šajbe koje koštaju 26.000 maraka.

 

Spisak privremeno oduzete robe je podugačak, a ove godine među zaplijenjenim predmetima našle su se i lepeze teške 307.200 maraka i to na području Regionalnog centra Banjaluka. U skladištima je završila i obuća koja je procijenjena na više od 200.000 maraka, ali i srebrni i zlatni nakit koji košta 26.823 marke, odnosno 18.468 maraka.

 

Službenici UIO oduzimali su i prehrambene proizvode, ali i oružje i municiju, te mobilne telefone, kafu, alkohol, sunčane naočare, satove te drugu raznu robu. Kovačević je pojasnio da je sva oduzeta roba predmet carinskog prekršaja, koje rješavaju sudovi u BiH. – Mi čekamo da se u svakom pojedinačnom obliku okonča postupak pred sudom. Na kraju u tim sudskim odlukama navedeno je kako i dalje postupamo sa oduzetom robom. Obično se ona prodaje na aukcijama – zaključio je Kovačević. Na aukcijama mogu da učestvuju pravna i fizička lica, osim zaposlenih u UIO i lica koja su u rodbinskom odnosu sa nekim od radnika UIO.

 

Prije početka aukcije ponuđači su dužni da polože depozit u iznosu od deset odsto od početne cijene robe koja se prodaje. U skladištima godinama su trunula brojna vozila oduzeta širom BiH, a u isto vrijeme UIO je plaćao iznajmljivanje prostora za njihovo čuvanje. Za to vrijeme mnoga od njih su sazrela za otpad. Nakon dugo vremena taj problem nedavno je riješen. Oslobađanje od PDV-a U novom nacrtu zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) predviđeno je doniranje oduzete robe uz oslobađanje plaćanja tog poreza. To se odnosi na robu koja je pred isticanjem roka.

 

Međutim, taj akt je upućen u parlamentarnu proceduru na nivou BiH prije više od dvije godine, ali još nije došao na dnevni red niti se zna kada će. – U postojećem zakonskom rješenju to nije moguće niti se to može urediti bilo kakvim pravilnikom – rekao je Ratko Kovačević.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com