Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 23 Oktobar 2020

Kapetan Željko Jagić – pilot koji je letio za Srebrenicu

  • Objavljeno u BiH

Kapetan Zeljko Jagic1 Copy 800x517Znate li da je prvi, dabome humanitarni let Armije RBiH za Srebrenicu bio 27. februara 1993. godine? A znate li da pilot helikoptera Mi-8, koji će na oduševljenje opkoljene enklave zaparati nebo iznad srebreničke doline hladnog februarskog dana, nije bio neki junak i patriota “iz reda” Bošnjaka, bosanskih Hrvata ili bosanskih Srba? Ne, bio je to kapetan Željko Jagić, Hrvat s otoka Krka. Ovo je zapis o njemu i najtežoj, višegodišnjoj operaciji “prve bosanske eskadrile” s aerodroma “Dubrave” u helikopterskoj pomoći istočnobosanskim enklavama Srebrenica i Žepa

 

Više...

Regionalni 37. Kazališni susreti BiH u Brčkom bit će održani u skladu s epidemiološkom situacijom

  • Objavljeno u Brcko

09 predstava KIKLOP 2019 750x500Susreti kazališta/pozorišta BiH u Brčko distriktu, trideset i sedmi po redu, tradicionalno će biti otvoreni trećeg četvrtka narednog mjeseca, 19.11.2020. godine, a bit će organizirani u skladu s epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje. To je danas potvrdio Jakov Amidžić, direktor Festivala i glavni i odgovorni urednik Biltena Susreta u kojem će biti prezentirani svi događaji u okviru natjecateljskog i pratećeg programa.

Više...

Brčko: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

  • Objavljeno u Brcko

Trg mladih Brcko7S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“, broj: 24/08, 25/08, 20/13, 16/18, 8/19, 11/20 i 24/20), obavještavamo pravna i fizička lica na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da je Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 68. redovnoj sjednici, održanoj 14. 10. 2020. godine usvojila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Više...

Protest ugostitelja u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

grad kafici 3 780x470Ugostitelji iz Brčkog još jednom su upozorili na loše stanje u ovom sektoru i apelovali na Vladu Brčko distrikta da što prije reaguje sa adekvatnim mjerama.

Više...

Brčko: Maloljetnu suprugu prisilio da prosi i pruža seksualne usluge

  • Objavljeno u Brcko

 

Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Š. Š. (26) iz Brčkog zbog sumnje da je prisiljavanjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao svoju maloljetnu suprugu.

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za krivično djelo trgovine ljudima određen je zbog opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak, dok je žrtva, s druge strane, efikasnom saradnjom nadležnih organa izmještena u sigurnu kuću, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv Š. Š., zbog sumnje da je posljednjih mjeseci, u namjeri da iskorištavanjem svoje maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljeni novac. Sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da licima, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu. On je nad oštećenom kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Pored Š. Š., istragom Tužilaštva obuhvaćen je i H. H. (77) za koga se sumnja da je iskoristio takvo stanje oštećene na način da je s njom dogovorio seksualnu uslugu za novčanu naknadu, a potom je automobilom odvezao van naseljenog područja te nad njom započeo bludne radnje. Pošto je tu pronašla H. H., Policija Brčko Distrikta je obojicu osumnjičenih uhapsila i predala ih Tužilaštvu na daljnji krivični postupak. Sumnja se da su počinili krivična djela trgovine ljudima, a s obzirom na to da postoji i opasnost da bi Š. Š. mogao ometati krivični postupak, Osnovni sud Distrikta mu je po tužilačkom prijedlogu odredio jednomjesečni pritvor.

Saradnjom koju su putem zajedničkog protokola u datoj oblasti još ranije uspostavili Tužilaštvo, Policija i Centar za socijalni rad Distrikta, spriječeno je, kako se navodi, daljnje nanošenje štete žrtvi, budući da je uz osiguranu zaštitu i institucionalnu podršku odmah izmještena u sigurnu kuću.

 

Više...

Njemačka planira vakcinaciju protiv koronavirusa do kraja godine

 

Njemačka planira započeti vakcinaciju građana protiv korona virusa prije kraja godine, objavio je list “Bild”.

Kako se navodi, ministarstvo zdravlja planira osnivanje 60 posebnih centara za vakcinaciju i zatražilo je od 16 saveznih država da dostave moguće lokacije tih centara do 10. novembra, navodi Reuters.

Ministar zdravlja Jens Spahn, koji je i sam obolio od korona virusa, rekao je početkom sedmice na jednoj video-konferenciji da je njemačka kompanija BionTech blizu dobijanja zelenog svetla za svoju vakciju.

Na pitanje kada očekuje prve vakcinacije, Spahn je rekao da bi se to moglo desiti do kraja godine, rekli su učesnici te konferencije za “Bild”.

 

Više...

Brčko: Održana vanredna sjednica Vlade

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH održala je 124. izvanrednu sjednicu na kojoj je zadužila Odjel za gospodarski razvitak, šport i kulturu da odredi dodatni rok za dopunu dostavljene dokumentacije športskim i drugim udrugama građana koje su u zakonskom roku dostavile izvješća o utrošku sredstava u 2019. godini.

Članovi Vlade jučer su održali 123. izvanrednu sjednicu na kojoj je odobreno izdvajanje novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 3 284 708 KM iz sredstava pričuve Proračuna Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u svrhu pokrića rashoda i izdataka nastalih tijekom stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom koronavirusa – COVID-19, od čega je 60 000 KM izdvojeno za Lokalno izborno povjerenstvo za nabavu zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava za provedbu Izbora u skladu s epidemiološkim mjerama.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com