Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 31 Maj 2021

Okončani radovi na rekonstrukciji SMS „Blatuša“

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je sa šefom Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Ratkom Stjepanovićem obišao završetak radova na
stadionu malih sportova „Blatuša” u Brčkom.

 

Ratko Stjepanović, šef Odjeljenja za javne poslove, je u izjavi medijima naveo da je ovo jedan od ljepših kapitalnih projekata kojim Distrikt dobija funkcionalan prostor kako za sportske tako i za kulturne događaje.

 

„Danas prisustvujemo okončanju radova na odvodnji oborinskih voda na SMS 'Blatuša' kao i izradi gumirane podloge koja omogućava da se ovaj teren koristi za mali fudbal, tenis, rukomet tokom cijele godine“, rekao je Stjepanović.

 

Također je istakao da je ovo projekat koji je neophodno zaštititi, te da će shodno tome uputiti dopis Uredu za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH o okončanju građevinskih radova, predat ćemo objekat te zahtijevati da se ovaj objekat zaštiti od mogućeg vandalizma.

 

Vrijednost projekta je 141.000 KM.

 

 

Više...

Brčko: U toku trening državnih službenika za dodjelu sredstava iz budžeta

  • Objavljeno u Brcko

 

Uz tehničku podršku projekta „EU za civilno društvo“ Vlada Brčko distrikta organizuje dvodnevni trening kojim se unapređuju vještine službenika da realizuju nova pravila i procedure o dodjeli sredstava iz budžeta udruženjima, fondacijama i drugim pravnim i fizičkim licima.

 

Usvajanjem Pravilnika o dodjeli sredstava iz budžeta ukazala se i potreba za obukom javnih službenika koja će ojačati njihov kapacitet i kroz koju će se razviti mehanizmi transparentnijeg upravljanja sredstvima koja se dodjeljuju iz budžeta.

 

„Ovo je potvrda opredjeljenja Vlade distrikta da se dodatno osposobimo za procedure dodjele javnih sredstava na još transparentniji način, a u skladu sa novousvojenim Zakonom o budžetu i Zakonom o udruženjima i fondacijama. Važno nam je da se procedure vode u skladu sa zakonom propisanim normama kako bismo mogli u zajednici osjetiti efekte svih projekata koji će biti realizovani na području Distrikta. Nevladin sektor je jako važan i imaće našu podršku, ali moramo uspostaviti nova pravila ponašanja kako bismo obezbijedili povjerenje građana i mi kao izvršna vlast, a tako i nevladine organizacije“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

 

Projekat „EU za civilno društvo“ jedan je od projekata Evropske unije sa kojima Vlada Brčko distrikta sarađuje, a koji pruža podršku unapređenju saradnje Vlade, udruženja i fondacija. Kroz ovaj projekat Vlada Brčko distrikta kreira alate za realizaciju pravilnika o dodjeli sredstava udruženjima i fondacijama koji će u budućem periodu biti u elektronskoj formi, tačnije koji će putem softvera biti dostupni udruženjima i fondacijama.

 

„Kroz projekat EU za civilno društvo ćemo potpuno besplatno dobiti softver koji će obezbijediti da se aplikacije mogu podnositi elekrtonskim putem i koji će omogućiti veću transparentnost, odnosno uvid u sve zahtjeve koji su podneseni kao i ocjene koje će komisije davati na te aplikacije“, rekao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević.

 

 

Osim treninga za državne službenike, projekat će u narednom periodu obezbijediti obuku i za organizacije.

 

 

„Projekat ‘EU za civilno društvo’ pruža tehničku asistenciju Vladi Brčko distrikta u realizaciji jačanje kapaciteta državnih službenika da efikasnije i transparentnije upravljaju sredstvima koja su namijenjena udruženjima i fondacijama, za realizaciju projekata i programa finansiranih javnim sredstvima. Danas pružamo tehničku asistenciju u vidu treninga, odnosno obuke za ukupno 50 službenika. U narednom periodu ista obuka biće planirana i za organizacije civilnog društva. Mi ćemo kroz softversko rješenje koje će biti urađeno u okviru projekta takođe doprinijeti transparentnijoj podjeli sredstava Vlade Brčko distrikta prema udruženjima i fondacijama, ali isto tako i transparentnijem izvještavanju udruženja i fondacija u pogledu utroška javnih sredstava i vrlo jasnom mjerenju rezultata rada organizacija civilnog društva i fondacija kada je u pitanju realizacija sredstava i projekata koji dolaze iz javnih fondova“, izjavila je Sanja Klisura, PR menadžer projekta.

 

 

 

 

Više...

Novih 20.000 doza “Sinofarmovih” vakcina uskoro stiže u Brčko distrikt

  • Objavljeno u Brcko

 

U narednih 60 dana, u Brčko će stići novih 20.000 doza “Sinofarmovih” vakcina koja je Vlada distrikta, putem direktnih nabavki, platila 1.170.000 KM.

 

Ove doze omogućiće nastavak kontinuiranog procesa vakcinacije, kojim je do sada, od 10.000 prijavljenih građana, obuhvaćeno njih 4.000.

 

„Vrlo je važno da se kontinuitet vakcinacije nastavlja, te da smo potpuno spremni, putem hladnog lanca čuvanja, a zatim brze distribucije i apliciranja vakcina, izvršiti imunizaciju svih stanovnika Distrikta, koji su već za to iskazali želju“, naglasio je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade.

 

Na broj stanovnika, Brčko distrikt, procentualno gledano, u odnosu na druge dijelove BiH, prednjači po broju osoba zainteresovanih za imunizaciju.

 

Trenutno je u Brčkom, broj zainteresovanih za vakcinaciju oko 10.000 građana, a još uvjek prijave putem besplatnog telefonskog broja pristižu.

 

„Svakako da nas ova činjenica ohrabruje, jer svijest građana o potrebi imunizacije raste. Inače, Diostrikt, u odnosu na broj stanovnika ima najveći procenat prijavljenih za vakcinaciju, nešto oko devet procenata, dok je prosjek u ostatku BiH oko pet posto“, naglasio je Šadić.

 

Za sada mali tehnički problem može predstavljati zahtjev naših sugrađana da se imunizuju isključivo vakcinom određenog proizvođača.

 

„Ukoliko takve vakcine ne stignu u Distrikt, mi ćemo pojedinačno o tome obavijestiti svakog od zainteresovanih, te im ponuditi one vakcine koje su nam na raspolaganju“, akcentirao je Sead Šadić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Dan bijelih traka: Prije 29 godina je počelo stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru

  • Objavljeno u BiH

 

Na današnji dan 1992. godine je počelo sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva naredbom srpskih vlasti da svi koji nisu ove nacionalnosti obilježe svoje domove bijelim platnom. Ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

 

"Dan bijelih traka - 31. maj" će i danas biti obilježen simboličnom mirnom protestnom šetnjom Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu. Najavljeno je obilježavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i mnogim gradovima širom svijeta.

 

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napadima na Kozarac 24. maja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

 

Zatim su 31. maja srpske vlasti izdale proglas kojim se Bošnjacima i Hrvatima naređuje da označe svoje stanove bijelim platnima, a na ruke stave bijele trake kako bi ih razlikovali od srpskog stanovništva.

 

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.", poruka je koja je preko Radija Prijedor upućena svim građanima ove općine.

 

Na taj način je Prijedor "očišćen" od 94 posto Bošnjaka i Hrvata. Desetine hiljada osoba je odvedeno od svojih porodica u logore, mučeno je, silovano i na kraju veliki broj njih je i ubijen. Preživjeli danas svojim ispovijestima oživljavaju slike iz prošlosti i podsjećaju na užasnu torturu s nadom da se više nikada ne ponovi.

 

Izvor: Klix

Više...

Pravila za ulazak u zemlje u kojima najviše ljetuju bh. građani

 

Očekuje se da će EU otvaranje granica za sve potpuno cijepljenje početi već od idućeg mjeseca - odluka stiže jer se širom Unije provodi masovno vakcinisanje, a broj zaraženih je u padu.

 

A, ako se već spremate za godišnji i ljetovanje ove godine, donosimo vam pravila za ulazak u zemlje u kojima najviše ljetuju bh. građani.

 

Hrvatska

 

Moguće su promjene mjera koje vrijede za prelazak granice Republike Hrvatske od 1. juna, neslužbeno se doznaje proteklih dana. Naime, obaveze cijepljenja, preboljenje koronavirusa ili negativni PCR ili brzi antigenski test ostali bi vrijediti za strane državljane pri ulasku u RH, ali ne i za državljane Republike Hrvatske koje imaju prebivalište izvan RH.

 

To bi značilo da bi državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH konačno mogli u državu čije državljanstvo imaju, bez navedenih mjera i procedura.

 

Zasad, djeca do 12 godina ne trebaju niti jedan dokument, dok stariji moraju imati jedan od gore navedenih dokumenata.

 

Crna Gora

 

Od 12.01.2021 Svi koji ulaze u Crnu Goru mogu ulaziti bez testa na Covid u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

 

Albanija

 

Iako je Albanija još uvijek nedovoljno turistički istražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetitelje. Posljednjih godina Albanija je postala nezaobilazna destinacija za naše sugrađane, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

 

Građane koji su planirali ljetovati na albanskom primorju obradovat će podatak da je Albanija otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH, što znači da za ulazak u ovu zemlju nije potreban PCR test ili neki drugi vid testiranja na koronavirus.

 

Međutim, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tijekom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja.

 

Turska

 

Poznata turska ljetovališta svake godine ugoste brojne građane naše zemlje, a isto se očekuje i ovog ljeta. Državljani Bosne i Hercegovine u Tursku mogu ulaziti uz negativan PCR test. Pri ulasku kopnenim, zračnim ili pomorskim putem u Tursku provode se mjere kontrole zdravlja. Također, od 15. marta 2021. uvedeno je i obavezno popunjavanje putnog obrasca "Traveler Entry Form", koji je potrebno ispuniti u roku od 72 sata prije ulaska u zemlju. Na osnovu informacija iz formulara bit će vam određen tzv. HES kod "Hayat Eve Sigar", koji je potreban za ulazak u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

 

Prije nego što se odlučite otputovati na ljetovanje izvan granica naše zemlje, preporučuje se da prethodno provjerite koje mjere su na snazi na željenoj destinaciji. Također, preporuka je i da se kontaktiraju nadležna diplomatsko-konzularna predstavništva u vezi sa svim detaljima ulaska u državu u koju putuju, kao i mogućom karantenom.

 

Grčka

 

Grčka od ponedjeljka zvanično otvara granice za građane Bosne i Hercegovine. Ovu informaciju je na svom Facebook profilu potvrdila je ambasadorica naše zemlje u Grčkoj, Milica Ristović Krstić.

 

Navela je i da se svakih sedam dana lista zemalja revidira tako da prije polaska na put svakako potrebno provjeriti da li je došlo do nekih izmjena.

 

Uslovi za ulazak u Republiku Grčku su:

- popunjen PLF (travel.gov.gr)

- negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili potvrda o primljene dvije doze vakcine (više od 14 dana mora proći od 2. doze vakcine), ili dokaz da ste prebolovali Kovid prije više od dva, a manje od devet mjeseci (to dokazujete pozitivnim PCR ili antigenskim testom od dana kada Vam je dijagnostigikovan Kovid)

 

Navedeni dokumenti moraju biti na jednom od sljedećih jezika: grčki, engleski, francuski, njemački, ruski, italijanski ili španski. Bez obzira na posjedovanje ovih dokaza možete biti podvrgnuti testiranju prilikom ulaska u zemlju od strane nadležnih grčkih organa.

 

Izvor: Radio Saajevo

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com