Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Petak, 24 Juli 2020

Regionalni aerodromi u pandemiji: Beograd dnevno ima i do 35 letova, Sarajevo četiri ili pet

 

Broj avionskih letova i povezanost sa svjetskim metropolama jedan su od kriterija rangiranja gradova. Zanimljivo je i porazno po Sarajevo kako trenutno izgleda uporedba s drugim regionalnim centrima Beogradom i Zagrebom.
Međunarodni aerodrom Sarajevo danas tako ima pet letova, od toga četiri redovna. Uz standardne Beograd, Zagreb i Sarajevo, danas se leti i za Dubai. Uz sve, tu je još samo charter let domaće aviokompanije FlyBosnia za Antaliju.
Beograd je znatno veći grad, ali teško je shvatiti da tamošnji aerodrom "Nikola Tesla" danas ima čak sedam puta više letova, čak 35. Iz glavnog grada Srbije može se letjeti do svih bitnijih evropskih gradova, od Pariza, Londona, Moskve, Frankfurta...
Nešto su zaslužne niskotarifne kompanije, nešto jak domaći avioprijevoznik, ali takav nesrazmjer je ozbiljna kritika za sve naše nadležne organe, kao i sam aerodrom.
Trideset letova danas ima i zagrebački aerodrom "Franjo Tuđman", a tu određenu ulogu igra i članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji. Za razliku od Srbije Hrvatska ima i određen unutrašnji zračni promet, pa tako značajan broj letova sa zagrebačkog aerodroma otpada i na Dubrovnik, Split, Osijek i Pulu.
Neke razlike su uvijek postojale, ali ih je pandemija posebno naglasila. Zanimljivo je kako posljednjih mjeseci bolje brojeve od Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ima aerodrom u Tuzli.
Naravno, brojevi letova s određenog aerodroma, posebno u današnjem vremenu pandemije i nametnutih ograničenja imaju brojne razloge, čak i više nego u "obična" vremena. Bez bolje povezanosti i dostupnosti Bosne i Hercegovine pate posebno ekonomija i turizam, a posljedice su dalekosežne.

Više...

Cvijanović: U FBiH su ljubomorni na odnose RS i Srbije, oni to nemaju ni s kim

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da negativni komentari političara iz FBIH o posjeti Banjoj Luci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i o RS-u, pokazuju da kod njih i dalje postoji mržnja i netrpeljivost prema drugačijima.

Cvijanović je rekla su komentari bošnjačkih političara pokazuju i njihovu ljubomoru, jer ono što RS ima sa Srbijom oni nemaju ni sa kim.

“Naše kolege iz Federacije BiH /FBiH/ su ljute na takvu jednu činjenicu, jer znaju koliko je čvrsta veza Srbije i RS, da je iskrena, da je to stvar odgovornosti, principa, ljubavi, međusobnog razumijevanja, ali i zadovoljstva da možemo zajedno da radimo. Oni su ljubomorni na ono što imamo sa Srbijom jer tako nešto nemaju ni sa kim. Sve što je vezano za koncepciju BiH je velika lažna slika. Ono što mi imamo sa Srbijom je nešto čime bi se svaki narod pohvalio”, rekla je Cvijanović novinarima u Bosanskom Novom.

 

Više...

Obilježena godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta u Mostaru

  • Objavljeno u BiH

 

Iluminacijom Starog mosta u Mostaru i vatrometom večeras je u organizaciji “Centra za mir” obilježena godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta.

Događaj je popraćen izvedbom taktova Šantićeve “Emine” na trubi, za koju je notni zapis napisao pokojni Đelo Jusić.

Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara zbog epidemiološke situacije ranije je otkazao ovogodišnju međunarodnu manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, koja se tradicionalno održavala 23. srpnja na godišnjicu ponovne izgradnje Starog mosta.

Ovog puta organizator se odlučio da 23. srpnja, uz apel svijetu da se čuva mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima.

“Na taj način želimo i ovog puta poslati poruku zahvalnosti i poštovanja kako državama, organizacijama tako i pojedincima koji su direktno sudjelovali u promoviranju i uspješnoj realizaciji ideje da Stari most na Neretvi u Mostaru bude građen kao međunarodni projekt i UNESCO-ov spomenik u slavu mira, zajedništva i suradnje”, poručili su organizatori.

Inače, manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje” Centar za mir je utemeljio na kraju svečanog završetka izgradnje Starog mosta, 23. srpnja 2004. godine, te na taj datum svake godine dodjeljuje nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.
Laureati priznanja “Mostar Peace Connection” bile su brojne svjetski poznate osobe poput Nelsona Mandele, Vatzlava Havela, Muhameda El Baradeija, Roberta Gelbarda, Sulejmana Demirela, Ivice Račana, Federica Mayora, Irine Bokove, Sergea Brammertza, Carmela Aguisua i brojnih drugih.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com