Menu

Potpisan Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Istaknuto

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno sa premijerom Slovačke Republike Robertom Ficom i evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenje Johanessom Hahnom, potpisao je danas u Bruxelessu Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje nove zemlje članice Evropskoj uniji, u ovom slučaju Republike Hrvatske.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio slovačkom premijeru Robertu Ficu na prijateljskoj podršci evropskim integracijama BiH i na podsticanju procesa proširenja, tokom predsjedavanja Slovačke Republike Evropskom unijom.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio i komesaru Hahnu i njegovim saradnicima na veoma konstruktivnoj ulozi Evropske komisije u procesu EU integracija Bosne i Hercegovine i rekao da su ovi pregovori pokazali da BiH ima stručne i tehničke kapacitete za vođenje pregovora.

Potpisivanjem Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina je zaokružila veoma produktivan i vidljiv napredak na putu EU integracija. Potpisivanje Protokola je sastavni dio procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a finalizacija ovog procesa je bila jedan od tri ključna uslova koja su bila pred BiH da bi se osigurao nastavak i intenziviranje procesa evropskih integracija. Zajedno sa ekonomskim reformama, vladavinom prava i borbom protiv svih oblika kriminala, terorizma i korupcije, kao i jačanjem regionalne saradnje, ovaj proces je bio nulti prioritet ovog saziva Vijeća ministara BiH.

Početak primjene Protokola se očekuje 1. februara 2017.godine.

Izvor:Fena

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com