Menu

Društvo psihologa Brčkog održalo tribinu na temu trudnoće i roditeljstva Istaknuto

psiholozi-678x381Udruženje psihologa našeg grada je tokom vikenda organizovalo tribinu čija je svrha, kako organizatori kažu, da ovu profesiju predstavi na jedan novi i drugačiji način, ali i podrži i obuči one koji planiraju da u budućnosti postanu roditelji.

 

Predstavnica Društva prihologa kazala je da su željeli istaći važnost psihologa, te njihove saradnje sa drugim akademskim zvanjima.

 

"Mi se nadamo i trudićemo se da naši budući projekti idu u ovome pravcu i iskoristila bih priliku da se zahvalim Vladi Brčko distrikta koja svake godine podržava naš projekat" rekla je Aleksandra Stoparić, predsjednica UO Društva psihologa Brčko distrikta BiH.

 

Do sada su održavani stručni skupovi, ali ove godine se težilo da se uključi i šira javnost. Ovogodišnja tema je bila trudnoća i roditeljstvo, koja je izabrana u okviru programa U susret Danu mentalnog zdravlja.

 

"Zato smo odlučili da to budu danas trudnice i budući roditelji, da im se pruži jedna psihološka podrška i da dobiju jednu adekvatnu edukaciju o budućoj ulozi koju će imati".

 

U predstavljanju ovako interesantne i važne teme učestvovali su i predstavnici ginekologa, tako da je napravljen odličan spoj stručnih lica od kojih se jedni brinu za mentalno, a drugi za fizičko zdravlje budućih roditelja, to jest majki i tako im ulijevaju potpunu sigurnost.

 

"Ja sam objeručke to prihvatio, ovakvih predavanja nije bilo do sada i apsolutno podržavam obzirom na, pogotovo u Brčko distriktu a i u BiH, pad nataliteta i na uslove u kojima i mi ginekolozi radimo i ta opštaa prosvijećenost škola u antinatalnoj i prenatalnoj zaštiti trudnica – sa jedne strane psihološki apsekt, a sa druge naš ginekološki i pedijatrijski" rekao je Slavko Nikić, šef Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Brčko distrikta BiH.

 

Dr Nikić je objasnio kako je vrlo široka tema o padu nataliteta. U njoj učestvuje više činilaca, ali baš zato on podržava svaki sličan vid edukacije i podrške budućim roditeljima.

 

"Mi ovdje trebamo uraditi sve da porod, koji se desi jednom ili dva puta u životu bračnog para, bude nešto lijepo, da ne bude spontanih, niti problema i komplikacija u trudnoći".

 

Gosti, koji su iz drugih gradova pozvani da učestvuju saglasni su po pitanju važnosti ove tribine, te otuda i zadovoljstvo učešćem.

 

"Zadovoljstvo i čast mi je što prvi put sarađujemo sa dva grada, ja dolazim iz Zvornika, iz Centra za mentalno zdravlje. Posebno mi je drago što su mi kolege iz Udruženja psihologa Brčko distrikta ukazale povjerenje da sam ovdje sa vama i da ću biti jedan od predavača" rekla je Marina Novaković , spec. medicinske psihologije.

 

Predavači kažu da, iako kod nas ovakve edukacije za buduće trudnice nisu zaživjele, one su svakako korisne, i trebalo bi ih održavati i više.

 

"Moje predavanje je zapravo tema koja je prilično široka. Ja sam napravila neku svoju procjenu, sažela dijelove teorije i prakse na način na koji sam ja smatrala da će biti budućim trudnicama informativan" zaključila je Novaković.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com