Menu

U 75. godini preminuo Nedim Rifatbegović pokretač i odgovorni urednik prvih brčanskih novina "Graditelj" Istaknuto

nedim-rifatbegovic-naslovna-e1507557396420-642x336U četvrtak, 5. oktobra, u 75. godini, preminuo je naš kolega Nedim Rifatbegović, novinar u penziji, jedan od najboljih koje je ova zemlja imala.

 

Nedim Rifatbegović rođen je 1943. godine u Bijeljini.

 

Diplomirao je jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu gdje je bio i na postdiplomskom studiju sociolingvistike.

 

Reportaže je počeo pisati od 1967. godine, a novinarstvom se profesionalno počeo baviti od 1972. godine.

 

Bio je pokretač i odgovorni urednik prvih brčanskih novina "Graditelj" koje su izlazile u izdanju Radio – novinske ustanove pri Centru za kulturu,informisanje i obrazovanje odraslih. Pored njega, prvu Redakciju "Graditelja" sačinjavali još i: Ivan Bereš, Uzeir Bukvić, Dušan Delić-direktor i glavni urednik Radio-novinske ustanove, Atah Mahić, Vahida Hadžić, Sead Hasović, Boško Lomović, Ostoja Nikolić-zamjenik odgovornog urednika, Nikola Pejić i Dobrila Stevanović.

 

Iz Brčkog je otišao u Sarajevo na mjesto šefa dopisničke službe "Oslobođenja", gdje je radio kao dopisnik, urednik, komentator i reporter.

 

Njegova knjiga reportaža "Između dva zavičaja", doživjele je tri, a "Ratni mir" dva izdanja.

 

"Sarajevo na Kovačima", jedna je od prvih knjiga o autentičnim svjedočenjima o stradanju građana Sarajeva u proteklom ratu, i štampana je u Njemačkoj na bosanskom i njemačkom jeziku.

 

Knjiga reportaža "Potapanje Srebrenice" doživjela je do sad četiri izdanja i bila propraćena jednodušnim pohvalama.

 

Nedim Rifatbegović je bio dobitnik najviših novinarskih priznanja u Bosni i Hercegovini.

 

/radio brcko/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com