Menu

Brčaci učesnici međunarodne terenske vježbe u Varaždinu Istaknuto

czastita-678x381Pripadnici Civilne zaštite Brčko distrikta su sa kolegama iz nevladinog sektora otputovali jutros za Varaždin, gdje će biti dio međunarodne terenske vježbe Varaždin 2017.

 

Domaćin vježbe je Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske. Cilj je testiranje funkcionalnosti i interoparabilnosti multinacionalnih modula civilne zaštite i odbrane od elementarnih nepogoda. U posljednje dvije godine aktivno se radi na ovom projektu, kako po pitanju obuke tako i po pitanju nabavke opreme.

 

"Brčko distrikt ima sklopive brane, kao dio modula. Sa Crnom Gorom i Srbijom mi činimo modul Sjever, a Republička uprava Civilne zaštite ima pumpe velikog kapaciteta. Naše je sada da testiramo svu tu opremu, da vidimo kako to funkcioniše i ta nastavimo ovu našu priču koja se dešava u Brčko distriktu po pitanju unapređenja zaštite i spašavanja. U svakom slučaju mi smo dobili značajnu opremu koju ćemo koristiti" rekao je Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu sigurnost.

 

Brčaci su poziv za vježbu dobili jučer i na njoj se moraju pojaviti u roku od 12 sati. Vježba je zamišljenja tako da uslovi budu što realniji, kako bi se vidjelo koliko su učesnici spremni brzo odgovoriti u slučaju potrebe.

 

"Ogromna je važnost učešća na ovoj vježbi. Ovo je međunarodno priznanje, ulazak u evropske alate odgovora na katastrofe, pomaže nam da sami sebi možemo da pomognemo, našim prvim susjedima, tako da je ovo veliki korak u izgradnji kapaciteta kako Brčko distrikta tako i BiH" rekao je Nemanja Zekić, program-koordinator Crvenog krsta Brčko distrikta BiH.

 

Brčanske spasioce put Varaždina ispratio je i gradonačelnik Distrikta, koji je istakao važnost razvoja sistema zaštite i spašavanja, te pravovremenog odgovora na prirodne katastrofe.

 

"Mi smo imali iskustva iz katastrofalnih poplava koje su zadesile Distrikt Brčko. Edukacije i obuke u ovoj oblasti nikada dosta. Važno je da je i Distrikt uključen u ovaj međunarodni projekat. Kroz tu zajedničku vježbu mi ćemo doprinijeti našim iskustvom ali se i upoznati sa iskustvima drugih kada su u pitanju ove elementarne nepogode. Vlada će i u narednom periodu podržavati ovakve i slične akcije" rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

 

Iz Brčkog je put Varaždina otišla desetočlana mješovita ekipa. Čini je sedam pripadnika Odjeljenja za javnu sigurnost i tri pripadnika nevladinog sektora – dva iz GSS-a te jedan iz Crvenog krsta. Sedam je zemalja učesnica plus zemlja domaćin i kao organizatori Njemačka, Italija i Švedska. Brčaci će na vježbi biti do petka kada se zajedno sa opremom vraćaju kući.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com