Menu

Društvo psihologa Brčko: I u MZ Broduša Projekat ,,Napredujmo zajedno“ Istaknuto

radionice djeca4Projekat ,,Napredujmo zajedno" podržan od Vlade Distrikta, već treću godinu realizuje se u MZ Grčica od strane Društva psihologa Brčko distirkta BiH. Od ove godine u saradnji sa kućom prijateljstva ,,Amica" razvojno psihološke radionice realizuje se i u MZ Broduša.


"Nastojimo da se pripreme za školu, da nauče kako je biti u grupi djece, da se socijalizuju, tako da preveniramo sve ono što može da im se desi kada krenu u školu po pitanju školskih fobija, odnosno straha od škole. Uopšteno radimo na adaptaciji djece predškolskog uzrasta na školske uslove", kaže prof. dr. Miroslav Gavrić, koordinator ovog projekta.


Ono što je važno spomenuti jeste da radionice imaju inkluzivni karakter.

 

"Veoma je važna socijalna integracija djece s poteškoćama u razvoju i njihovih vršnjaka koji nemaju poteškoće. U ovoj grupi ima jako veliki broj zainteresovane djece, što nam daje nadu da će ovaj projekat biti podržan i naredne godine. Trenutno radionice pohađa negdje oko 15 djece, među kojima ima i djece sa poteškoćama u razvoju, djece iz romskih porodica, djece iz socijalno ugreženih porodica i drugih. Radionice su besplatne i roditelji su potpisali pristanak bez koga djeca ne mogu prisustvovati na radionicama".

 

Cilj radionica za djecu unaprijede svoja znanja i tehnike, unaprijede svoje komunikacijske i socijalne vještine i sl.


,,Cilj radionica za djecu predškolskog jeste da u jednom sigurnom prostoru pod vođstvom stručnih lica na kvalitetan način provode svoje slobodno vrijeme, unaprijede svoja znanja i tehnike, unaprijede svoje komunikacijske i socijalne vještine, razvijaju timski rad, razvijaju kognitivne sposobnosti, jačaju pozitivnu sliku o sebi, povećavaju samopouzdanje, a sve to kroz igru i zabavu. Radionice su dobra pripremna i osnova za polazak u školu" kazala nam je Irena, psihologinja koja je jedna od realizatora radionica.


Radionice vode edukovani tim psihologa, koji su ujedno i članovi Društva psihologa Brčko distrikta BiH pristupa.


Ovaj projakt pored Vlade Distrikta, podržala je i Skupština Distirkta na prijedlog Asocijacije mladih i predsjednika poslaničkog kluba SDA u Skupštini Seada Softića.


Projekat je krenuo sa realizacijom od oktobra, i trajat će do kraja novembra.

 

Radionice se održavaju jedan dan u sedmici i traju 2 sata u periodu od 11h do 13h u prostorijama kuće prijateljstva Amice.

 

radionice djeca1radionice djeca2radionice djeca3radionice djeca5radionice djeca6

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com