Menu

Biznis forum Brčko: Četvrta međunarodna konferencija na temu Partnerstvo privrede, vlasti i akademske zajednice Istaknuto

naucniskup-678x381Na Ekonomskom fakultetu u Brčkom danas je održana Četvrta međunarodna konferencija na temu Partnerstvo privrede, vlasti i akademske zajednice. Okupila je profesore i dekane kako iz zemlje i regiona, tako i iz Litvanije, Rusije i Kine.

Nakon što je tokom Prvog Biznis foruma upriličeno niz panel sekcija sa zanimljivim temama i panelistima, međunarodna naučna konferencija na Ekonomskom fakultetu privukla je značajna imena, a svi zajedno bi trebali iznjedriti zaključke koji bi za cilj imali unapređenje ekonomskog stanja u Brčko distriktu.

 

"Mislim da smo u protekle dvije godine u tome u velikoj mjeri uspjeli kroz naša istraživanja, obuke prema Zavodu za zapošljavanje, organizovanje Sajma privrede i Biznis foruma. Znam da imamo još snage i da ćemo sljedeće godine biti još uspješniji i kvalitetniji" rekao je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko.

 

Gostujući profesori iz Perma, Kaunasa i Šangaja sa sobom su donijeli bogata iskustva i znanja koja bi nama svakako trebala biti od koristi.

 

"Jedna od ključnih tema kojim se bavi Fakultet u Kaunasu jesu ekološka pitanja i stanje životne sredine. Postoje velika iskustva iz te oblasti i predlažem da napravimo neke zajedničke projekte koji će dovesti do konkretnih rezultata iz oblasti ekologije i životne sredine" rekla je Astrida Miceikienė, Univerzitet Aleksandras Stulginskis Kaunas, Litvanija.

 

"Iskustva se razmjenjuju već godinama. Donosimo ne samo nova naučna znanja koja predstavljamo ovdje već i sami učimo na organizacionim pitanjima ovog nivoa konferencija" rekla je Oksana V. Fotina, Agrarno-tehnološki univerzitet Perm, Ruska Federacija.

 

"Imamo jako dobru saradnju sa lokalnom Vladom u Šangaju. Mi proizvodimo mozgove koji se sutra bave tim poslom tako da smo jako zadovoljni saradnjom i dosadašnjim ostvarenjima. Osim što se bavimo poljoprivrednim sektorom bavimo se i ekonomijom" rekao je Yun Yang, Drugi politehnički univerzitet Šangaj, Kina.

 

I u Brčkom se pokazala pozitivnom saradnja lokalne Vlade i Ekonomskog fakulteta jer su zajedničkim naporima organizovali Prvi Bisnis Forum u Distriktu Brčko.

 

"Vlada Brčko distrikta u svim svojim programima želi uključiti mišljenje akademske zajednice. Drago nam je što imamo kvalitetnu saradnju sa Ekonomskim fakultetom i ovo je Četvrti međunarodni naučni skup koji će sigurno pomoći Vladi Brčko distrikta u daljim programima i aktivnostima" rekao je Damir Bulčević, direktor Biznis foruma Brčko distikta BiH.

 

Međunarodnom konferencijom je i zvanično završen Prvi Biznis forum u Brčkom, za koji organizatori vjeruju da će biti novi pokretač ekonomskog razvoja Distrikta.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com