Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Donesena Odluka o usvajanju konačne rang-liste za dodjelu stipendija Istaknuto

vlada342Vlada Brčko distrikta BiH jutros je na prijedlog Odjela za obrazovanje donijela Odluku o usvajanju konačne rang-liste za dodjelu stipendija redovitim studentima za razdoblje od 1. 1. do 31. 12. 2015. godine.


Predstojnik resornog odjela Niko Stoparić je pojasnio da je pojedinačni iznos stipendije 200 KM, a ukupno je dodijeljeno njih 170 i to temeljem određenih kriterija, kao i prethodnih godina, a na osnovu objavljenog javnog poziva i odluke o broju i visini stipendija.
"I ove godine kao i prethodnih dodijeljene su stipendije za učenike generacije, za učenike s prosjekom ocjena 5.0 kao i za deficitarne struke. Od predviđenih osam stipendija za studente elektrotehnike dodijeljene su četiri stipendije. Kada su u pitanju matematičari od osam predviđenih dodijeljeno je pet stipendija, a kada je u pitanju fizika od također osam predviđenih dodijeljene su svega tri stipendije. Nije bilo redovitih studenata koji ispunjavaju osnovne uvjete koji bez obzira na broj bodova nisu dobili ove stipendije i to je sasvim jasan poziv mladim svršenim srednjoškolcima da znaju gdje će i što upisati jer na osnovu ovih pokazatelja jasno mogu vidjeti koje su to deficitarne struke i pokušati to i da završe", poručio je Stoparić.
On je istaknuo da su za učenike generacije ukupno dodijeljene 44 stipendije i 126 stipendija za studente druge i ostalih godina studija. Ni ove godine nije bilo prijavljenih kandidata za dodjelu stipendija za nacionalne manjine, a dodijeljena je stipendija za studenta s posebnim potrebama.
Na prijedlog Odjela za obrazovanje Vlada Brčko distrikta usvojila je izmjene odluke o povećanju trajanja nastave i uvođenju nastavnih predmeta „katolički vjeronauk“, „islamska vjeronauka“ i „pravoslavna vjeronauka“ u osnovne i srednje škole Brčko distrikta BiH i alternativnog predmeta, od 20. 5. 2015. godine. Izmjena se odnosi na to da se ova odluka počinje primjenjivati od školske 2016./2017. godine.
Odluka o imenovanju članova radne skupine za izradu smjernica za provođenje svjetskog programa za obrazovanje o ljudskim pravima u BiH također je usvojena na jutrošnjem 96. redovitom zasjedanju.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com