Menu

U Brčkom počeo Treći simpozijum medicinskih sestara i tehničara na temu "Vakcinacija-izazov 21. vijeka" Istaknuto

simpo vakcU organizaciji brčanskog Udruženja zdravstvenih trehničara "Medicinar", danas je u Distriktu započeo trodnevni Treći simpozijum medicinskih sestara i tehničara, na temu "Vakcinacija-izazov 21. vijeka".

 

 

Predsjednik Udruženja zdravstvenih trehničara "Medicinar" Davor Divković, istakao je da će na ovogodišnjem simpoziju biti održana Dva okrugla stola, od kojih je jedan posvećen vakcinaciji, a drugi prevenciji i borbi protiv pušenja i alkoholizma. te prezentovano 60 stručnih radova.

 

"Mnogi su nas pitali otkud ova tema. Pokušavamo da pratimo svjetske i trendove u okruženju. Postoji velika opasnost od nekih infektivnih oboljenja koja su "planula" u zadnje vrijeme u našem okruženju, prije svega u Republici Srbiji. Ali imamo i u Tuzlanskom kantonu, u našem bližem okruženju, slučajeve da dolazi do smrti očigledno zbog nerelevantnog preventivnog cijepljenja", kazao je Divković.

 

Na simpoziju učešće je uzelo i 20 medicinskih sestara iz Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije, čija je predsjednica Radmila Jazić kazala da u današnje vrijeme, kada je kalendar imunizacije gotovo obavezan, u Srbiji se ima epidemija zaraznih bolesti od kojih na žalost umiru i zdravstveni radnici.

 

"Danas smo na zadatku da se preispitamo da li smo mi kao zdravstveni radnici zatajili. Da li smo dovoljno dobro edukovali populaciju što nam i jeste zadatak", dodala je Jazić.

 

Elvir Peštalić, glavni medicinski tehničar JZU Dom zdravlja Gradačac, izlagač je dva stručna rada koji se odnose na epidemiju rubeole i zaušnjaka u ciljanoj grupi ispitanika koji su trebali primiti vakcinu u toku rata a nisu, zbog čega su nastale i određene posljedice.

 

"To je još jedan od pokazatelja da je neophodnost imunizacije na prvom mjestu. I zakonska regulativa u državi BiH mislim da jasno govori koliko je bitno da se pacijenti imuniziraju, da djeca redovno prolaze kroz kalendar imunizacije. Nisam pristalica toga da se djeca ne cijepe", izjavio je Peštalić.

 

Šef Odjela za zdravstvo brčanske Vlade Sabrija Čandić, kazao je da su se određena davno nestala oboljenja, na našem prostoru ponovo počele pojavljivati sa novim trendovima i djelovanjem antivakcinalnog lobija. On je stava da vakcinacija treba biti obavezna, te da je ne treba izbjegavati radi nuspojava jer ih mogu imati i najobičnije tablet koje ljudi danas koriste.

 

"Moramo da vakcinišemo našu djecu u cilju predupređenja mnogih zaraznih bolesti koje mogu na djeci ostavljati i nesagledive posljedice", naglasio je Čandić.

 

Direktor brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić je naglasio da se ponaosob vodi evidencija za svaku datu vakcinu.

 

"Broj koji bi mogli uzeti kao prosječan za kompletnu vakcinaciju je negdje između 85 I 90 posto. On varira kod pojedinih doza i oboljenja. Nismo primjetili da postoji nekakva organizirana antivakcinalna kampanja, obuhvat je kao i prethodnih godina", kazao je još Đulabić.

 

Posebno značajno za ovogodišnji simpozij, prema riječima organizatora, je što je stručni dio simpozija otvoren radom učenika medicinske škole na temu HPV infekcija.

 

Izvor: http://radiobrcko.ba/ 

Foto:http://radiobrcko.ba/ 

 

simpo vakc1

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com