Menu

Turci žele da investiraju u Brčkom Istaknuto

Turska delegacija Foto 2Delegaciju grada Kayseri iz Turske, koja boravi u višednevnoj posjeti Brčko distriktu BiH, primio je potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović. Rekao je da je riječ o uzvratnoj posjeti delegacije grada Kayseri, čiji su predstavnici učestvovali i u radu prošlogodišnjeg Biznis foruma u Brčkom.

 

 

„Imali smo priliku da razgovaramo o mogućnostima saradnje. Nama trebaju investitori a oni su izrazili namjeru da dođu i investiraju na ovom prostoru", rekao je nakon razgovora potpredsjednik Filipović.

 

Tahir Nursacan predsjednik Upravnog odbora Poslovne zone Kayseri rekao je da je nakon Dubaija gdje su odlučili otvoriti Ekspo centar, Bosna i Hercegovina druga regija u kojoj žele ulagati i da Brčko vide kao najozbiljniju alternativu. Tokom boravka u Brčkom ova delegacija posjetila je nekoliko lokacija na teritoriji Distrikta, a kao lokaciju s najviše potencijala za Ekspo centar, koji smatraju najvažnijim projekatom, trenutno su ocijenili Arizonu.

 

„Ekspo centar je za nas najznačajniji projekat koji bi povećao zapošljavanje a potom i proizvodnju. Pored toga imamo projekat za reciklažu, projekat solarne energije i vjetrenjača u koje smo također spremni investirati. Dat ćemo sve od sebe da naše investitore ubijedimo da dođemo ovdje i zajedno razvijamo naše poslovne prilike i vjerujemo da ćemo napraviti dobre poslove za BiH, Tursku Brčko i Kayseri", rekao je Nursacan. Pojasnio je da će u Ekspo centru biti zaposleno između 300 i 400 radnika, indirektno i do 1.500 ljudi, a procjene su da bi vrijednost trgovačkih poslova iznosila minimalno 100 miliona eura.

 

Prema riječima Nurcasanija Kayseri je među prvih pet od ukupno 320 industrijskih zona u Turskoj. Prostire se na 22 miliona kvadratnih metara s veoma razvijenom infrastrukturom, ima 1.200 industrijalaca i preko 75.000 zaposlenih radnika. Među sektorskim granama najzastupljenije su proizvodnja namještaja, čeličnih vrata i peći koje izvoze širom svijeta.

 

Osim Tahira Nursacana, predsjednika Upravnog odbora Poslovne zone u delegaciji grada Kayseri bili su Seyhan Arifoglu, član Upravnog odbora Privredne zone, Ali Istanbulluoglu, član Nadzornog odbora, Adil Ozhan, pomoćnik direktora, Eren Erdurmus, specijalista za vanjsku trgovinu ispred Privredne zone i Recep Yildrim, direktor Odjeljenja za medije i odnose s javnošću.

 

Nakon razgovora u Skupštini Brčko distrikta delegacija grada Kayseri razgovarala je i s predstavnicima Vlade Brčko distrikta BiH.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com