Menu

Sutra zastupnici na vanrednoj Skupštini Distrikta o budžetu za 2015. godinu Istaknuto

skupstina Vanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH održati će se sutra sa početkom u 10 sati na kojoj će se naći tačka dnevnog reda razmatranje i usvajanje budžeta Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2015. godinu.

Podsjećamo, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH je početkom oktobra, 2015. godine donio presudu kojom je utvđeno da Odluka Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o usvajanju Budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, od 30. 3. 2015. godine nije u skladu sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Nakon što je u martu mjesecu usvojen budžet Brčko distrikta BiH za 2015. godinu bez tri hrvatska naroda skupštinski zastupnici Ivan Krndelj, Petar Vrhovac, Siniša Golić, Miodrag Peranović i Perica Burgić podnijeli su Apelacionom sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine inicijativu za pokretanje postupka ocjene usklađenosti Odluke Skupštine Brčko distrikta BiH o usvajanju budžeta Brčko distrikta BiH sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Doneseneom presudom Apelacionog suda Distrikt se ponovo našao u krizi i kako bi se pokušala prevazići Vlada Brčko distrikta BiH je na vanrednoj sjednici usvojila Odluku o privremenom finasiranju, da bi to i Skupština Brčko distrikta BiH potvrdila i usvojila Odluku o privremenom finasiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH za period od 19. 10. 2015. godine, do 31. 12. 2015. godine. Na tadašnjoj sjednici skupštine tačka dnevnog reda Odluka o usvajanju budžeta Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2015. godinu odgođena je do trenutka stvaranja statutarnih uvjeta za raspravu o budžetu.

Prošle godine HSS Brčko distrikta BiH je izašao iz skupštinske većine i prema riječima predsjednika HSS Brčko distrikta BiH Ivana Krndelj HSS je istupio, jer ne želi biti glasačka mašinerija, podržavati neispunjavanje programskih ciljeva, stranačko zapošljavanje i niz drugih neregularnosti.

Nakon presude Apelacionog suda Brčko distrikta BiH kojom je Odluka o usvajanju budžeta za 2015. godinu stavljena van snage, predsjedništvo HSS-a Brčko distrikta BiH je donijelo pet zaključaka, a jedan od njih je i ponovo vraćanje HSS-a u vlast.

Povodom toga predstavnici HSS-a održali su sastanak sa Đorđom Kojić, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH koji je kazao da će skupštinskoj većini predložiti da se razgovara sa HSS-om, ali da još uvijek ništa zvanično ne može reći, jer se ne zna kakva će biti razmišljanja ostalih. Između ostalog, Kojić je u razgovoru kazao da ne želi ponovo prekršiti Statut Brčko distrikta BiH i da se budžet usvaja bez statutarnih uvjeta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić je nakon održanog sastanka sa predstavnicima HSS-a kazao da nakon svega što se desilo i dosadašnjih postupaka od HSS-a treba mu vremena da ponovo vrati povjerenje u HSS.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com