Menu

Vlada Distrikta i danas odgodila raspravu o džamiji Istaknuto

dzamijaba Rasprava oko izgradnje džamije u centru grada Brčko i danas je odgođena, jer na sjednici Vlade Brčko distrikta BiH nije prisutna šefica Odjela za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić koja ima afirmativni glas.

Podsjećamo, prošle sedmice u srijedu na prijedlog srpskih predstavnika, zatraženo je da se tačka dnevnog reda povuće sa sjednice do petka (6.11.) kako bi u međuvremenu dobili neophodna mišljenja od nadležnih službi Brčko distrikta BiH. Na sjednici su kazali da ne postoje sve zakonske mogućnosti koje bi osigurale izgradnju džamije.

Šef Odjeljenja za urbanizam Vlade Brčko distrikta BiH Ismet Dedeić na tadašnjoj održanoj sjednici kazao je da bi prije napustio poziciju šefa odjela nego da povuće tačku dnevnog reda izgradnja džamije u krugu centra Brčkog.

Dedić je nakon odgađanja rasprave još jednom ponovio da neće odustati od navedene tačke dnevnog reda bez obzira na sve opstrukcije i kazao ako se ne usvoji da će na svaku narednu sjednicu kandidovati tačku dnevnog reda izgradnja džamije u centru grada.

Predložena lokacija izgradnje džamije je gdje se nalazi Vatrogasni dom, kazao je Dedeić dodajući da je to adekvatna lokacija i korektna zamjena za lokaciju gdje se džamija prije nalazila, tačnije kod sadašnje pošte u centru grada.

Početkom ove sedmice Brčko distrikt BiH posjetio je zamjenik predsjednika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) BiH Mladen Bosić koji je razgovarao sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Antom Domić o aktuelnim problemima u ovoj lokalnoj zajednici.

Na pitanje da li će SDS podržati izgradnju džamije u centru grada i dati zeleno svjetlo kazao je da je SDS spreman da se dogovara.

"Vidite koliko je kompleksna politička situacija kad je izgradnja nekog vjerskog objekta političko pitanje. Izgradnja bilo čega u Brčko distriktu BiH bi trebalo da bude pitanje struke, a ne pitanje politike. Nažalost, ovdje se kao i u čitavoj BiH svako pitanje politizuje i to sve dobija neku drugu konotaciju. Ja ne želim da se miješam, pošto više nisam član parlamenta lokalne vlasti i ne želim na takav način da se miješam u odluke legalnih organa u Brčkom. Mi smo spremni da se dogovaramo oko svega kao stranka, pa i oko izgradnje džamije u centru Brčkog, Ali, odluke šta će se i gdje graditi moraju biti plod dogovora lokalnih organa", kazao je Bosić.

Zahtjev o izgradnji džamije u krugu centra grada uputila je islamska zajednica Brčko distrikta BiH prije jedanaest godina i zahtjev još uvijek nije realizovan.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com