Menu

Brčko: Pomoć za porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i udžbenici za njihovu djecu Istaknuto

pomVlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 48. redovne sjednice Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju porodice poginulog borca, ratnog vojnog invalida i članova porodice ratnog vojnog invalida u Brčko distriktu BiH. Za ove namjene izdvojeno je za ovu godinu 600.000 KM, odnosno po 100.000 KM za šest udruženja boračkih kategorija iz tri konstitutivna naroda.

 

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Senad Bešić rekao je da su usvajanjem spomenutih odluka stvorene pretpostavke za raspisivanje javnog poziva korisnicima prava koji će uslijediti već sutra.

 

„Mogućnost dodjele sredstava je do 10.000 KM po korisniku s obzirom da se radi o sanaciji, a ostavljena je mogućnost i za početak nove gradnje i izdvojeni iznosi za ove namjene su do 25.000 KM po jednom podnosiocu", dodao je Bešić.

 

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za nabavku udžbenika djeci poginulog borca i ratnog vojnog invalida u 2018. godinu. Ovaj projekat se realizuje već dugi niz godina, a iznos sredstava za ove namjene je 100.000 KM.

 

„Riječ je o djeci koja pohađaju srednje škole i fakultete. Javni poziv za srednjoškolce će biti raspisan sutra, a za studente od 1. oktobra. Pojedinačni iznos po korisniku je 250 KM", zaključio je Bešić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com