Menu

Brčko: Upriličen koncert “Romske čerge”

koncert-romske-muzike-slika-678x381U brčanskom Domu kulture upriličen je koncert romske muzike. Domaćin koncerta bilo je KUD "Brčansko kolo".

 

 

Koncert Romske muzike je zanimljiv sadržaj koji već osam godina brižljivo pripremaju u različitim godišnjim dobima, njegujući tako kulturnu baštinu romskog naroda na ovim prostorima. Nekada je to druženje na otvorenom, poput Ficibajera, a ovoga puta pripremili su koncert u Domu kulture.

 

"Mi smo jedino kulturno umjetničko društvo u Brčkom koje je posvećeno Romima i koje za njih nešto radi. I to ne bi mogli postoći bez podrške Vlade Brčko distrikta. Romima treba pružiti ono što oni vole a to je muzika, igra i pjesma" rekao je Hakik Nezirović, predsjednik KUD "Brčansko kolo".

 

Koncert romske muzike nosio je naziv "Romske čerge" a realizovan je u saradnji sa Orkestrom "Sae Roma" pod rukovodskom profesora Hilmije Milkunića.

 

"Ovakvi koncerti puno znače za romski narod. Svaki narod ima svoju tradiciju pa zašto ne bi imali i Romi. Sjetili smo se možda kasno, međutim vođeni onom narodnom "Nikad nije kasno" i mi se trudimo da očuvamo tradiciju našeg naroda" rekao je Hilmija Milkunić, voditelj orkestra "Sae Roma".

 

Inače, Brčansko kolo iza sebe imam izuzetno uspješnu godinu. Pored organizacije svojih sadržaja uzeli su učešće na brojnim festivalima kako u zemlji tako i u regiji te ostatku Evrope. Pred njima je još aktivnosti jer će i ove godine uzeti učešće u Smotri amaterskog stvaralaštva u Brčkom.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com