Menu

„Brčansko srce": Ružičaste trakice – Znak podrške oboljelima od karcinoma Istaknuto

brc srČlanice Udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce" Brčko danas su zajedno sa Udruženjem "Medicinar" Brčko i uz podršku JZU "Zdravstveni centar" Brčko distrikta BiH na Trgu mladih u Brčkom građanima dijelilI roze mašnice i brošure povodom borbe protiv karcinoma dojke.

 

 

Ružičasta je tradicionalna boja djevojčica i princeza, a također je postala sinonim za karcinom dojke. U svim svjetskim kalendarima oktobar mjesec je obilježen ružičastom bojom koja predstavlja simbol sudjelovanja i podrške u borbi protiv raka dojke.

 

"Naši sugrađani su već navikli na nas i na aktivnosti koje sprovodimo. Imamo punu podršku sa njihove strane i moramo im se na tome zahvaliti" rekla je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja „Brčansko srce".

 

Akciju održanu na Trgu mladih podržali su i članovi Udruženja "Medicinar" koji su građanima mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, kao i rukovodstvo Zdravstvenog centra Brčko.

 

"Vlada Brčko distrikta kao i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge su na raspolaganju građanima Distrikta, naročito u akcijama poput ove koju organizuje „Brčansko srce" . Riječ je o osobama koje boluju od malignih bolesti i tu je naša podrška neupitna" rekao je Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo.

 

„Brčansko srce" je ove godine dobilo podršku i od Udruženja ljekara porodične medicine, te će zajedno održati nekoliko značajnih akcija.

 

"Želim iskoristiti Vaše prisustvo da pozovem naše sugrađanke da dođu na predavanje koje će se održati uskoro u Domu zdravlja u sali za edukacije. U dogovoru sa „Brčanskim srcem" organizovali smo ultrazvučne preglede dojke za 25 žena. U narednom periodu mi ćemo volonterski , mimo radnog vremena, izvršiti preglede i time želimo doprinijeti u borbi protiv raka dojke. Koristim priliku i da pozovem sugrađanke da rade preventivne preglede , da idu redovno kod svojih ljekara. Svrha ovih aktivnosti je podizanje svijesti o potrebi redovnih pregled . Ovo nije neizlječiva bolest ukoliko se otkrije na vrijeme" kaže Azra Dervišević, doktor porodične medicine.

Udruženje „ Brčansko srce" i dalje nastoji da napravi ozbiljan pomak na bolje kada je u pitanju svijest građana o ovoj bolesti, njenoj prevenciji kao i život sa ovim oboljenjem.

 

brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com