Menu

ICT BICeMPIRICA – održan trening o pametnim tehnologijama i servisima Istaknuto

IMG-f2476e5cd67f1552bb139e9a9ef85ff3-VU okviru projekta „ICT Business Innovation Center eMPIRICA – ICT BICeMPIRICA" (http://www.bic.empirica.ba/), koji se uz podršku projekta Dijaspora za razvoj (D4D) realizuje na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, održan je u Tuzli i Brčkom trening za studente pod nazivom "Pametne tehnologije i servisi: kako će izgledati moderni svijet za 10 godina".

 


Tokom treninga studenti su učili o pametnim tehnologija i servisima, te analizirali tržišni potencijal i tehničku složenost projektnih ideja koje razvijaju u okviru projekta. Angažovani stručnjak iz dijaspore mr.sci. Aleksandar Mastilović, koji je niz godina živio i radio u Srbiji, upoznao je studente sa aktuelnim trendovima u oblasti pametnih tehnologija: zašto su neka rješenja „pametna" a neka nisu, koji benefiti se trebaju postići projektima pametnih gradova, pametne poljoprivrede i drugim aplikacijama baziranim na mašinskom učenju i vještačkoj inteligenciji, te kako definirati ciljeve i verificirati ostvarenje definiranih ciljeva kroz KPI parametre (Key Performance Indicators).


Cilj ICT BICeMPIRICA projekta, u kom učestvuje preko 30 studenata Visoke škole eMPIRICA u Brčkom i Tuzli, jeste kreiranje afirmativnog obrazovno-poslovnog okruženja kroz osnivanje i rad ICT poslovno-inovacijskog centra, koji će pružati studentima i mladim poduzetnicima materijalne resurse, opremu i podršku kroz program mentorstva i treninga, s ciljem stvaranja i ubrzavanja razvoja novih kompanija baziranih na inovativnim idejama. U realizaciji projekta učestvuju dvojica vrhunskih ICT stručnjaka iz dijaspore – Edhem Čustović (La Trobe University Melbourne, Australia) i Aleksandar Mastilović (Univerzitet u Novom Sadu).


Ovim projektom otvoriti će se 2 nova radna mjesta kroz zapošljavanje mladih stručnjaka na Visokoj školi eMPIRICA, stvoriti uslovi za inkubiranje 2 start-up kompanije i pružiti mogućnost samozapošljavanja za učesnike programa kroz edukaciju i besplatno korištenje resursa poslovno-inovacijskog centra na godinu dana tokom trajanja projekta.


Projekat nastavljamo sljedećim modulom treninga koji će se realizovati krajem novembra, kada će se student upoznati sa mogućnostima i prednostima samozapošljavanja i poduzetništva: šta znači poduzetništvo i zašto je to najbolja opcija za prvi korak u karijeri mladih inženjera i kreativaca.


(Dijaspora za razvoj (D4D) je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com