Menu

Brčko: Održana pozorišno dokumentarna izložba autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića Istaknuto

izlozba jakov srdjan3U okviru 35. Susreta pozorišta Brčko disrikta BiH večeras u brčanskoj Galeriji održana je pozorišno dokumentarna izložba autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića.

 

 

Autor izložbe Jakov Amidžić rekao je da se Brčko svim silama bori da ljudi koji su ostavili veliki trag u teatrologiji južnoslovenskog bića ne budu zaboravljeni.

 

"I ove godine upriličili smo dvije izložbe u kojima ćemo prikazati jedan veliki broj temeljnih teatrolga sa ovih naših govornih prostora. Mi ćemo to nastaviti i nadamo se da nećemo biti sami. Očekujemo da veliki centri konačno krenu sa obilježavanjem godišnjice, odnosno da obilježe i sve ostale ljude koji su zaslužili u jugoslovenskoj teatrologiji", rekao je Amidžić.

 

Autor Srđan Vukadinović na izložbi je naglasio da od ove godine predsusreti pozoriošta počinju sa izložbom pisaca koji imaju značajan uticaj u pozorištu, ali kao i romansijeri, pripovjedači ili autori nekih drugih književnih formi.

 

izlozba jakov srdjan4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ovo je jubilarna godina Susreta pozorišta, odnosno 45 godina (prvi su održani 1974 godine). Ovdje imamo klasike koji su preživjeli svoje vrijeme kao što je Hanibal Lucić autora "Robinja" prve svjetovne drame na južnoslavenskom prostoru stare 465 godina, Šantićevih 150 godina itd. Znači to su sve klasici koji su nadživjeli svoje vrijeme i koji se danas čitaju i komentarišu što je jako bitno. Nove generacije koje dolaze nisu ih odbacile, nego, naprotiv, prihvataju ih kao dio svoga bića. Ovi pisci su značajni za nas, jer su bili bitni za pozorište, njihove predstave su se igrale i igraju se danas", rekao je Vukadinović.

 

Večerašnju izložbu pozitivno su ocijenili i građani Brčkog.

 

"Jubilej od 35 godina, odnosno 45 godina pozorišta u našem gradu je velika stvar. Večerašnja izložba autora pokazuje da Brčko želi da održi tu tradiciju i pozorište digne na još veći nivo. Nadam se da će nakon duge tradicije Brčko dobiti ono što zaslužuje, a to je profesionalno pozorište čemu svi težimo. Ovo su dani za nas koji uživamo u teatru", rekao je Boris.

 

izlozba jakov srdjan1izlozba jakov srdjan2izlozba jakov srdjan5izlozba jakov srdjan6

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com