Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9020

Brčko: Inovativne ideje nastavnika Ernada Osmića Istaknuto

ernad4Nastavnik bosanskog jezika i književnosti Ernad Osmić iz Brčkog već je nebrojeno puta pokazao kako inovativan pristup može pomoći učenicima u lakšem savladavanju gradiva. Njegova posljednja ideja dodatno je motivisala učenike ali i pokazala koliko predan i napredan nastavnik može postići.

 

 

"Suhe" pravopisne i gramatičke definicije često su noćna mora učenicima jer ih je teže zapamtiti. Želeći unijeti malo inovativnosti, kojom bi pospješio usvajanje gradiva, nastavnik Ernad Osmić odlučio je učenicima ponuditi mogućnost da u zanimacije koje svakodnevno koriste u slobodno vrijeme pokušaju ubaciti određene definicije iz maternjeg jezika. Dakle, pravopisnu ili gramatičku definiciju pretvoriti u meme.

 

"Ja sam njima dao za zadatak da definicije iz gramatike i pravopisa pretvore u meme. Nadao sam se da će sjesti kod kuće, malo više razmisliti o definicijama, da bi mogli uopće to uraditi. To je do sada urodilo plodom" rekao je Ernad Osmić, nastavnik bosanskog jezika i književnosti.

 

Učenici su dobro prihvatili ideju nastavnika Osmića koji ističe da je, iako postoje neke kritike na račun njegovih ili generalno inovativnih ideja, najvažnije uspostaviti komunikaciju sa učenicima.

"Još ako to uključuje da oni otvore svesku pa da se bar takmiče jedni s drugima onda je to mjerljivi uspjeh" rekao je Osmić.

 

"Ja sam uživao i bilo mi je jako zanimljivo da pravim meme. Imao sam dosta ideja i sve sam iskoristio. Bilo mi je lakše jer sam nešto i naučio" kaže Tarik, učenik.

 

"Ovo je jako popularno danas i mnogo je lakše učiti. Zanimljivo je i imamo još puno ideja" kaže Nejla, učenica.

 

Četvrta osnovna škola u kojoj Osmić predaje bosanski jezik i književnost pružila je podršku inovativnosti ovog mladog prosvjetnog radnika, što njemu svakako olakšava napor da učenicima na duže staze prenese određeno znanje.

 

"Dobili smo novi kadar. To su mladi ljudi puni energije, volje i želje, koji prate savremene tokove odrastanja i nastave. Mi se moramo pomiriti s tim da je sada neko drugo vrijeme i da učenike moramo animirati na različite načine, te probuditi volju i želju da prigrle školu i da se u njoj osjećaju lijepo" rekla je Zumka Grabus, direktorica Četvrte osnovne škole.

 

Inovativnih nastavnika je uvijek bilo mada takav pristup zahtijeva više odvažnosti. Međutim, oni koji se odluče osloboditi kreativnost i na taj način olakšati i sebi i učenicima koji trebaju usvojiti određena znanja dokaz su da naš obrazovni sistem zahtijeva unapređenje i značajan pomak od onog koji je formiran prije nekoliko decenija i kao takav još uvijek ukorijenjen u našim školama.

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com