Menu

Održan sastanak komisija za borbu protiv korupcije Skupštine i Vlade Brčko distrikta BiH Istaknuto

Sastanak komisij za borbu protiv korupcije Foto1U organizaciji Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine Brčko distrikta BiH, uz potporu Misije OSCE-a u BiH, danas je u Skupštini održan zajednički sastanak s Komisijom za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Vlade Brčko distrikta BiH.

 


Cilj sastanka bio je razmjena informacija o aktivnostima na realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njenu implementaciju u periodu 2018. - 2019. godine i stvaranju uslova za primjenu antikoruptivnih zakona Brčko distrikta BiH.


Esed Kadrić, predsjednik Skupštine i predsjedavajući skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije podsjetio je da je donesen set antikoruptivnih zakona čija će primjena početi nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu.


- Mi smo se obavezali da ćemo obezbijediti sredstva za formiranje posebne kancelarije koja će pratiti borbu protiv korupcije - rekao je predsjednik Kadrić i istakao značaj zakonskog rješenja prema kome će ta kancelarija davati mišljenja o zakonima u proceduri usvajanja kako bi se onemogućila pojava koruptivnih radnji u njihovoj primjeni.


- Mi smo skupa s Vladinim tijelom izvršili analizu svih ovih zakona i zaključili da je potrebno izmijeniti Zakon o sukobu interesa s ciljem njegove potpune primjene, kao i da je potrebno dodatno analizirati Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju radi njihove kvalitetnije zaštite. Tu mislimo i na materijalnu zaštitu u slučaju da lice koje prijavi koruptivno djelo zbog toga bude otpušteno s posla - rekao je Kadrić.


Merima Mujkić iz Pravosudne komisije, koja je sjednici prisustvovala u svojstvu zamjenskog člana Komisije za prevenciju i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, istakla je da su nakon usvajanja Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije imenovane kontakt tačke u institucijama i odjeljenjima koje će informisati Komisiju o preduzetim aktivnostima.


• Nakon što su imenovane kontakt tačke, obezbijeđena je i edukacija za izradu planova borbe protiv korupcije, kao i za izradu planova integriteta. S Misijom OSCE-a sproveli smo i edukaciju o korištenju informacionog sistema koji će se koristiti u izvještavanju Komisije - rekla je Mujkićeva.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com