Menu

Bulčević: Od 11. februara pojačana kontrola i provjera sprovođenja Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima u Brčkom Istaknuto

damir bulcevic okt info 2017Inspekcija Brčko distrikta krenuće u ponedeljak u pojačanu kontrolu provjere sprovođenja Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvana i duvanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu.

 

 

Damir Bulčević, šef Inspektorata distrikta kaže da će sanitarni inspektori vršiti dodatne i pojačane kontrole dosljednog provođenja ovog zakona u cilju prije svega preventivnog djelovanja.

 

„Ovo je prilika da se upozore sve javne institucije i privredni subjekti u Brčko distriktu da će od 11. februara krenuti pojačana kontrola kako bi uradili sve neophodne radnje i svoj rad doveli u sklad sa pomenutim zakonom", pojasnio je Bulčević.

 

Prema njegovim riječima, cilj ovog zakona je unapređenje zdravlja stanovništva Brčko Distrikta kroz zaštitu nepušača i rizičnih grupa, kao što su maloljetna lica, trudnice i starija lica od pasivnog pušenja.

 

Prema Zakonu o zabrani pušenja, ono se zabranjuje na svim javnim mjestima namijenjenim za pružanje usluga za javnost i mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, uključujući i javne ustanove.

 

Vlasnici ili korisnici prostora gdje je pušenje zabranjeno moraju postaviti vizuelne informacije o zabrani pušenja. Izuzetak su ugostiteljski objekti čija površina je do 50 metara kvadratnih gdje se ne prodaje ili poslužuje hrana i gdje se vlasnici ovih objekata mogu opredijeliti jesu li objekti izričito namijenjeni za pušače ili nepušače, a što će označiti vizuelnom informacijom u skladu sa ovim zakonom.

 

Za nepoštovanje Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu novčane kazne propisane zakonom kreću se do dvije hiljade maraka.

 

Na kraju da kažemo da je Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvana i duvanskih proizvoda stupio na snagu krajem decembra 2017. godine.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com