Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Vlada Brčko o nelegalnoj sječi šuma i koncentracije pesticida u voću i povrću Istaknuto

SUMA 660x330Vlada Distikta na održanoj sjednici danas je primila k znanju Izvještaj o radu Inspektorata za period od oktobra do decembra mjeseca 2018. godine. V.d. glavnog inspektora Franjo Stjepanović dotakao se i tekućih pitanja koja su bila predmet interesovanja članova Vlade poput nelegalne sječe šuma ali i koncentracije pesticida u voću i povrću.

 

Stjepanović je istakao da se kontinuirano radi genetska analiza i da se ono voće i povrće koje ima povećanu koncentraciju pesticida uništava. Članovi Vlade su bili zainteresovani i za slučaj pojave bolesti u jednom stadu ovaca u Brčkom. „Utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava na sumnju je bila u februaru mjesecu i od kada Inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. Jučer je uzeto 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na Q-groznicu, a ranije je utvrđena pojava bruceloze. Postupak je u toku, stado je stavljeno u karantin i Inspekcija radi u skladu sa svojim nadležnostima“, dodao je Stjepanović i naglasio da u ovom trenutku ne postoji opasnost po stanovništvo jer su ovce izolovane na prostoru koji nije blizu naseljenog mjesta.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com