Menu

Advokati u Brčkom najavili obustavu rada, od petka neradni dan Istaknuto

advoAdvokati  Brčko distriktu BiH najavili su protest i obustavu rada i zastupanja u postupcima pred sudovima i organima uprave ove lokalne zajednice u petak, 26. aprila, a razlog protesta je uvođenje fiskalizacije u advokatsku djelatnost.

 

Odluke su donijele entitetske advokatske komore, čiji su članovi advokati sa područja Distrikta i naglašavaju da će protest sa obustavom rada trajati dok se ne udovolji njihovom zahtjevu i izmijeni Zakon o fiskalnim sistemima Distrikta na način da se advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije, a odluka se odnosi na sve advokate članove Advokatske komore Federacije BiH i Advokatske komore Republike srpske.

Za vrijeme trajanja protesta sa obustavom rada i zastupanja, niti jedan advokat, stručni saradnik, advokatski pripravnik ili zaposlenik u advokatskoj kancelariji neće ulaziti u sud, neće podizati poštu iz pretinaca, niti će primati bilo kakve dostave putem kurira, redovne pošte ili na drugi način od sudova i organa uprava Brčko distrikta BiH”. Nijedan advokat, stručni saradnik ili advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji neće pristupiti u sud na ročište, raspravu, pretres ili bilo koju drugu radnju u sudu, kao i na raspravu, ročište ili bilo koju drugu radnju u organima uprave, Vijeću za izlaganje, Policiji i drugim institucijama Distrikta, te da neće preduzeti bilo koju procesnu radnju ili aktivnost predviđenu Zakonom o krivičnom postupku, Zakonom o parničnom postupku, Zakonom o izvršnom postupku, Zakonom o vanparničnom postupku, Zakonom o prekršajima, Zakonom o upravnom postupku ili bilo kojem drugom procesnom zakonu Distrikta. Za vrijeme trajanja protesta sa obustavom rada i zastupanja, nijedan advokat neće postupati u pritvorskim predmetima, neće dolaziti na ročišta za određivanje ili produženje pritvora, niti će pristupiti u Policiju Brčko distrikta BiH ili Tužilaštvo Brčko distrikta BiH radi davanja izjave osumnjičenog”, stoji u obavještenju potpisan od strane Osmana Mulahalilovića, Milenka Marjanovića i Mirka Simića.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com