Menu

Brčko i Doboj poslednjih godina ubedljivo prednjače u BiH po broju iseljenih građana Istaknuto

brcko9Doboj i Brčko poslednjih godina ubedljivo prednjače u BiH po broju iseljenih građana. Osim mladih i nezaposlenih, za odlazak se odlučuju i zaposleni u javnom sektoru

 

 

U POTRAZI za boljim životom iz Doboja ne odlaze samo mladi bez posla, već i oni solidnijeg imovnog stanja. Tu se, pre svega, misli na zaposlene u ustanovama, odnosno službenike koji se finansiraju iz budžeta, Grada.

 

Tako put Nemačke i drugih zapadnih zemalja kreću sve više i zaposleni u gradskoj upravi i javnim preduzećima, organizacijama i ustanovama koje se finansiraju javnim sredstvima. Zbog sigurnosti oni najpre, probno, uzimaju neplaćeni odmor na nekoliko meseci do godinu dana, a zatim kada se snađu u inostranstvu, prekidaju radni odnos na svoju inicijativu i čak povlače sa sobom bračne supružnike i decu.

 

Da Doboj prednjači po ekonomskim migracijama može se videti i po broju upisanih birača u Centralni birački spisak, koji se automatski ažurira po punoletstvu građana, kao i prijavama i odjavama u CIPS.

 

Tako je za opštinske izbore 2016. godine za Doboj bilo u registru 63.970, a za prošlogodišnje opšte 61.369 birača sa pravom glasa. Manjak od 2.601 poklapa se upravo sa objavljenim podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH da je iz Doboja u poslednje četiri godine otišlo više od 2.600 stanovnika.

 

Od Doboja iz cele BiH više odlazaka u inostranstvo ima jedini Brčko distrikt BiH, a na vrhu te lestvice Unije po odlascima su gotovo sve opštine dobojske regije. Navedeni su Brod, Derventa, Modriča, Vukosavlje i Šamac.

 

Od 2013. godine do sada, prema njihovim podacima, iz dobojske regije iselilo se 17.480 stanovnika.

 

AGENCIJE ZA JEZIKE

 

U DOBOJU se sve više otvaraju agencije za učenje stranih jezika, kao i agencije za posredovanje u zapošljavanju, isključivo orijentisane na teritoriju izvan BiH.

(Vecernje novosti)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com