Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

Intezivne kiše prouzrokovale nova klizišta u Distriktu Istaknuto

kliziste rasljani infoNakon dugotrajnih i intezivnih padavina u posljednjih nekoliko dana na području Brčko distrikta su prijavljenja tri nova klizišta, i to u naseljima Šatorovići, Štrepci i Brod.

 

 

“Očekuje se da će se u narednom periodu pristupiti sanaciji navedenih lokaliteta jer su u Štrepcima i Šatorovićima ugroženi privatni objekti, dok je u naselju Brod prijavljeno klizište pored lokalnog mezarja na obali rijeke Brke”, kazao je Muhamed Gibić, šef Odsjeka civilne zaštite.

 

Osim nova tri evidentirana su i nova pomijeranja tla na dva već ranije registrovana klizišta u naseljima Gornji Rahić i Ograđenovac.

 

U Brčko distriktu je u posljednjih nekoliko godina registorvano 80 klizišta, od kojih se dio sanira svake godine sredstvima iz budžeta. Vrlo brzo će započeti sanacija osam klizišta u naseljima Donji Brezik, Gornji Rahić, Gornja Skakava, Klanac, Šatorovići, te tri klizišta u Rašljanima.

 

Takođe, ove godine će biti pripremljena projektna dokumentacija za još dodatnih osam klizišta na čiju će se sanaciju na žalost čekati do naredne godine.

 

Gibić ističe da je većina od registrovanih 80 klizišta u naseljima u južnom dijelu Brčko distrikta, dok je tek manji broj njih evidentiran u gradu.

 

Krajem prošle godine iz budžeta Brčko distrikta su dodijeljenja sredstva u uznosu od po 33 hiljade KM za osam porodica, koje će tim sredstvima izgraditi svoj novi dom, nakon što su im klizišta potpuno uništila kuće za vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com