Menu

Radno-pravni status zaposlenika u Policiji Brčko distrikta BiH Istaknuto

Saobracajci e1553609510171 642x336Vlada Brčko distrikta BiH održala je 69. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila dva zakona kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenika u Policiji Brčko distrikta BiH.

 

 

Riječ je o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH i Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH.

 

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je u izjavi za medije nakon sjednice da se izmjene koje su učinjene po hitnoj proceduri tiču usaglašavanja zakonskih rješenja s određenim standardima u ovoj oblasti, kao i preporukama nadležne skupštinske komisije za nadzor nad radom policije, a riječ je o normama procesa zapošljavanja i drugih prava i obaveza zaposlenih u Policiji.

 

„Intencija je i da se pitanje prestanka radnog odnosa u Policiji reguliše na isti način za osiguranike Fonda PIO RS i Fonda PIO/MIO Federacije BiH na način da pod istim uslovima pripadnici Policije oba fonda završavaju ugovor o radu. Dosadašnje rješenje je stavljalo u neravnopravan položaj osiguranike Fonda PIO RS na način da je poseban staž koji su imali njima uračunavan u staž u dvostrukom iznosu tako da su oni ranije morali da odlaze u penziju. Usvojenim izmjenama zakona policijski službenici koji su osiguranici Fonda PIO RS će pravo na poseban staž ostvarivati isključivo na vlastiti zahtjev kao što je to slučaj s pripadnicima Policije koji su osiguranici Fonda PIO/MIO Federacije“, pojasnio je gradonačelnik Siniša Milić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com