Menu

baner for web jpg

Mnogima će ostati u lijepom sjećanju: Na ahiret preselio hadži Dževad-efendija Numanović Istaknuto

dzevU 69. godini života danas je umro hadži Dževad-efendija Numanović*. Svi oni koji su ga znali sjećati će se kao dobrog čovjeka i koji je iza sebe ostavio veliki broj dobrih djela.

 

 

Dženaza će se klanjati sutra nakon ikindije-namaza ispred Džamije na Ivicima u Brčkom.

 

*Dževad Numanović rođen je 20. juna 1950. godine, od oca Hasiba i majke Muhibe, u Maoči kod Brčkog. Mekteb i osnovnu školu završio je u rodnom mjestu i Gornjem Rahiću. Bio je jedan od najboljih učenika Gazi Husrev-begove medrese u svojoj generaciji. Oženjen je sa Hidajetom – kćerkom hafiza Šemsudina Kavazovića iz Maoče, sa kojom je imao sina i kćerku: Sin: Nihad. Kćerka: Nermina. Prva služba u Islamskoj zajednici bila mu je na mjestu imama Azizije džamije u Brezovom Polju od 1. jula 1969. do 31. avgusta 1973. godine. Za vrijeme Dževad-efendije nastavljena je druga faza radova na Aziziji džamiji. Tako je za njegova vremena pokriveno kube/kupola Azizije džamije. Po odlasku iz Brezova Polja radi kao imam u džematima: Ograđenovac, Nova Brka i Hadži-Pašina džamija u Brčkom gdje ga zatiče agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992. godine. U toku i nakon agresije ponovo je imam u džematu Nova Brka kod Brčkog. Zatim se vraća u Brčko gdje radi i gradi džamiju u džematu Ivici – Brčko. Obavio je hadž sa hanumom Hidajetom 2010. godine. Penzionisan je na mjestu imama džamije Ivici. Među kolegama i džematlijama slovio je kao vrijedan islamski radnik, a posebne uspjehe postiže u radu kao muallim. Obavljao je niz odgovornih dužnosti u Islamskoj zajednici. Bio je vjersko-prosvjetni referent/glavni imam, knjigovođa i član Odbora IZ-e Brčko. U nekoliko mandata je bio sekretar Udruženja Islamskih vjerskih službenika Brčko (iz pera hadži Osman-efendije Kavazovića).

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com