Menu

Od sljedeće godine građani Distrikta sa elektronskim zdravstvenim legitimacijama Istaknuto

elek knjizDirektor Fonda zdravstvenog osiguranja Miodrag Todorović istakao je da je ova ustanova uspjela da uradi informatičko uvezivanje sa JZU “Zdravstveni centar”, prvenstveno kroz zahtjeve, odnosno rješenja za liječenje van Brčko distrikta, čime će ovaj proces biti mnogo brži i jednostavniji.

 

 

Već početkom naredne godine, kako je naglasio, osiguranici mogu očekivati i izdavanje elektronskih zdravstvenih legitimacija.

 

„Nadam se da ćemo do kraja godine imati sve potrebno da bismo početkom januara krenuli sa izdavanjem elektronskih legitimacija. Na evidenciji trenutno ima oko 74.000 osiguranika, tako da će dobar dio iduće godine proći u izdavanju ovih legitimacija jer će mjesečno moći izdavati oko 10.000. Nakon toga, obaveza osiguranika će biti da dođu samo jednom godišnje u Fond“, dodao je Todorović.

 

On je pojasnio i da je Fond zdravstvenog osiguranja taj koji bi trebao da naplaćuje participaciju, ali da to sada radi Javna zdravstvena ustanova na osnovu skupštinske odluke, te dodao da je mišljenja da je treba razmotriti i ako ništa promijeniti bar način naplate.

 

„Niti je taj problem niti rješenje te situacije u Fondu zdravstvenog osiguranja već u nekim drugim institucijama. A sa druge strane, Fond razmišlja da kroz prošireno zdravstveno osiguranje, gdje će takođe biti nekog učešća pacijenta, omogućimo i neke druge stvari, prvenstvenu tu mislim na doplatu za lijekove. To bi možda bio mjesečni izdatak od dvije marke za zainteresovane osiguranike, čime bi im smanjili neke doplate ili učešće u cijeni“, pojasnio je.

 

Kako bi se smanjili troškovi liječenja jedan od načina je i prevencija bolesti, te Todorović ističe da Fond zdravstvenog osiguranja uvodi sistematski pregled zaposlenih.

 

„Tako da će Fond imati sistematski pregled vjerovatno u narednih mjesec dana, a nakon toga će biti inicijator svim ustanovama, preduzećima i firmama da se preventivno djeluje, odnosno da se ide kroz sistematski pregled, na rano otkrivanje i prevenciju bolesti“, dodao je Todorović.

 

Prema njegovim riječima, Fond je omogućio poslodavcima da zaposlene po privremenim i povremenim poslovima, koje odjavom sa biro gube zdravstveno osiguranje, a ne mogu ga ostvariti jer nemaju stalno zaposlenje, sada mogu osigurati kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje za mjesečni iznos od oko 65 maraka. Ovom prilikom pozvao sve poslodavce i institucije koje imaju uposlene na osnovu ovakvog ugovora da pristupe rješenju na isti način.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com