Menu

Brčanski FZO traži 20 miliona KM od Bobar banke Istaknuto

fzo0Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta danas je podnio tužbeni zahtjev u kojem od Bobar banke u stečaju potražuje više od 20 miliona KM po osnovu deponovanih sredstava i kamata, smatrajući da njihovo namirenje ne može biti izmireno kroz stečaj jer se radi o javnim prihodima.

 

 

U tužbenom zahtjevu, koju je u ime Pravobranilaštva Brčko distrikta danas u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini priložio Miroslav Sajlović, potražuje se 14,7 miliona KM, te 5,6 miliona maraka na ime zakonskih zateznih kamata za period od 23. decembra 2014., pa sve do 24. januara 2017. godine.

 

„U uređenom tužbenom zahtjevu zahtijevamo utvrđenje osnovanosti zahtjeva Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta za izuzimanje iz stečajne mase 14.728.898 KM, koliko je iznosio deponovani iznos u konvertibilnim markama. Tražimo i da nam se priznaju i zakonske zatezne kamate u iznosu od 5.640.289 KM, jer su nam svojevremeno priznate samo redovne kamate u iznosu od 46.000 KM za period od 27. novembra 2014. godine, od dana uvođenja prinudne uprave, pa do 23. decembra 2014. godine, kada je otvoren likvidacioni postupak“, pojasnio je Sajlović za portal CAPITAL.

 

Sajlović je precizirao da Brčko distrikt želi izlučiti iz stečajne mase priznato potraživanje od 14.728.898 KM.

 

„U pitanju su bili javni prihodi, javna sredstva i ona ne mogu biti predmet stečaja. Zbog toga sudskim putem pokušavamo da ih vratimo Brčko distriktu. Drugi dio uređene tužbe odnosi se na priznanje potraživanja zakonske zatezne kamate koju nam stečajni upravnik nije priznao. U pitanju je vremenski period od otvaranja likvidacionog, pa do otvaranja stečajnog postupka“, precizirao je Sajlović.

 

Pravni zastupnik Bobar banke, advokat Milenko Zelenović zatražio je odlaganje ročišta, jer je na ovom ročištu dobio uređenu tužbu sa novim predloženim dokazima.

 

Sud je donio rješenje da tužena strana, Bobar banka u stečaju, u roku od 15 dana dostavi odgovor na uređenu tužbu. Nastavak suđenja zakazan je za četvrti decembar.

 

Treba podsjetiti da je Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta 20. novembra 2013. godine zaključio sa Bobar bankom Okvirni sporazum za pružanje usluga otvaranja i vođenja depozitnog računa za prikupljanje prihoda po osnovu uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje Brčko distrikta BiH, sa ukupnim godišnjim prometom od 35 miliona KM.

 

Po osnovu tog Okvirnog sporazuma zaključeni su ugovori o deponovanju novčanih sredstava po viđenju. Po osnovu tih ugovora na dan 10. decembar 2014. godine, odnosno na dan uvođenja likvidacione uprave u Bobar banci, na računu Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta kod Bobar banke bilo je 14.738.687 KM.

 

Računajući i kamate, tadašnji likvidacioni upravnik Mile Maksimović priznao je potraživanje ovom Fondu u iznosu od 14.784.506 KM.

https://www.capital.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com