Menu

Brčko: Počeli Jedanaesti međunarodni likovni susreti LIS Talija Istaknuto

lis talija 600x336Kulturno-sportska manifestacija „Frančeskovi dani“ nastavljena je danas Jedanaestim međunarodnim likovnim susretima 2019 LIS Talija.

 

 

Član Udruženja likovnih i dramskih umjetnika Talija Brčko Jusuf Muharemović istakao je da će učešće u ovogodišnjim susretima uzeti oko 12 slikara iz BiH i Hrvatske, te da će svi radovi koji nastanu u ova tri dana druženja u prostorijama LIKUMA, ostati u fundusu udruženja „Talija“.

 

„Slikarima prepuštamo da sebi na svojstven način predstave svoju inspiraciju i prenesu je na platno. Tematski nikada nismo obilježavali radove koji će nastati tokom održavanja kolonije.Družićemo se danas, sutra cijeli dan i u nedjelju poslijepodnevnim satima ćemo zatvoriti likovne susrete“, istakao je Muharemović.

 

Učesnica ovogodišnjih susreta Slavica Jelić koja dolazi iz Vinkovaca, koja se slikarstvom bavi preko 20 godina, istakla je da vrlo rado dolazi na ove susrete jer je to veomo lijepo iskustvo, naglašavajući da je druženje slikara, odnosno ta umjetnost poveznica između i nacija i ljudi.

 

Slavica Jalović iz Čepina iz Hrvatske koja je imala do sada oko deset samostalnih izložbi, prvi put je na ovim likovnim susretima u Brčkom, a naglasila je da u BiH na kolonije dolazi vrlo često i to prije svega zbog ljudske bliskosti i dobrih domaćina.

 

Na ovogodišnjim likovnim susretima je dosta i domaćih slikara, a među njima je i Miloš Tošić koji se amaterski slikarstvom bavi oko 30 godina.

 

„Što se tiče likovnih susreta učesnik sam već četiri godine kako sam član LIKUMA. Susreti i kolonije mi mnogo znače i radi druženja, razmjene iskustava i sticanja novih znanja. Mladi slikari su veoma zainteresovani i veoma specifični u svojim slikarskim iskazanjima i vjerujem da će u tome istrajati i sebi prokrčiti dalji put. Pomažem im koliko mogu svojim nekim iskustvom kao stariji, međutim i ja dosta od njih učim“, dodao je Tošić.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com