Menu

baner for web jpg

Brčansko srce posjetilo Odjel ginekologije Bolnice Brčko Istaknuto

280120 brcansko srce 2Članice udruženja “Brčansko srce” danas su posjetiti Odjel ginekologije, Opšte bolnice Brčko.

 

 

Ramiza Musić predsjednica udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce“ Brčko napomenula je da je januar mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice. Udruženje ovaj događaj obilježava svake treće nedjelje u januaru, u zadnjih 15-ak godina, a glavna namjera aktivnosti je skrenuti pažnju javnosti na ovu zloćudnu bolest, te pozvati žene na redovne i preventivne preglede.

 

Prim. Dr. Slavko Nikić, šef brčanske Ginekologije iznio je poražavajući podatak da je u zadnje 2-3 godine zabilježen veći broj oboljenja od karcinoma grlića materice i jajnika nego u prethodnih 10 godina, što je zabrinjavajuće.

 

On je još napomenuo da se u liječenju traži i pomoć dokazanih stručnjaka, a jedini nedostatak u terapiji ove vrste pacijenata u Brčko Distriktu je zračenje, i u tom slučaju pacijenti se šalju u Tuzlu ili Sarajevo.

 

Specijalista ginekologije i akušerstva dr. Begzudin Ahmetović kazao je da ova zdravstvena inicijativa ima za cilj da pobudi svijest šire javnosti o tome kako se bolest prevenira i liječi. U prošloj godini pojavilo se devet novih slučajeva i to je zabrinjavajuća cifra za jedno relativno malo mjesto kao što je Brčko Distrikt.

 

Članice udruženja “Brčansko srce” danas su pacijentkinjama oboljelim od malignih bolesti uručili prigodne poklone.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com