Menu

Dan nezavisnosti BiH svečano obilježen akademijom u Vijećnici Istaknuto

vijecPredsjednik Foruma parlamentaraca 92-96. Miro Lazović se tokom akademije također obratio zvanicama i rekao da je 1. mart rođendan Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, svečano je obilježen akademijom u Vijećnici u Sarajevu u prisustvu brojnih zvanica – predstavnika svih struktura vlasti, dipolmatskog kora, boračkih organizacija, Foruma parlamentaraca BiH, akademske zajednice i drugih gostiju.

 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u prigodnom obraćanju rekao da se 1. mart, Dan nezavisnosti, sudbinski vezuje za državu Bosnu i Hercegovinu kao jedan od najznačajnijih državnih praznika.

 

Retrogradnim politikama koje i danas šalju poruke o disoluciji BiH i negiraju taj praznik je poručio: „Bosnu i Hercegovinu nikada nećete podijeliti, slobodu nam nikada nećete uzeti“.

 

Vladavinu prava i demokratiju je Džaferović naveo kao vrijednosti koje su među simbolima Dana nezavisnosti podsjećajući da je gotovo dvotrećinska većina građana Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti i različitih vjera, 1. marta 1992. godine, na referendumu odlučilo da žele živjeti u nezavisnoj državi nakon raspada bivše Jugoslavije.

 

Predsjednik Foruma parlamentaraca 92-96. Miro Lazović se tokom akademije također obratio zvanicama i rekao da je 1. mart rođendan Bosne i Hercegovine.

 

On je podsjetio na historijske procese i teške političke okolnosti, delikatnu poziciju u kojoj se Bosna i Hercegovina našla kada je obnavljala svoju nezavisnost na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992.

 

Dan nezavisnosti BiH obilježen je danas različitim prigodama u BiH, a u Sarajevu je obilježavanje počelo jutros kada su najviši dužnosnici svih nivoa vlasti, boračke porodice, predstavnici Oružanih snaga BiH, nevladinog sektora i građani odali počast braniteljima države.

 

U kompeksu mezarja Kovači, gdje je ukopan i prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, položili su cvijeće te učenjem fatihe ili na drugi način odali poštu poginulim braniocima.

 

Delegacije su potom položile cvijeće na spomen-obilježje kod Vječne vatre u centru grada, kao i na spomenik djeci Sarajeva ubijenoj tokom proteklog rata od 1992-1995. te na spomen-obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku i u spomen-parku Vraca.

 

(fokus)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com