Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Revitalizacija “Luke Brčko” počela rekonstrukcijom lučkog platoa Istaknuto

 

Prva faza revitalizacije „Luke“ Brčko počela je sredinom šestog mjeseca, a njome je planirana rekonstrukcija lučkog platoa sa odvodnjom oborinskih voda. Vrijednost tih radova je 1,7 miliona KM.

 

 

Direktor jedine naše međunarodne riječne luke JP „Luka“ Brčko Perica Josić za Radio Brčko je naznačio da se u prvoj fazi revitalizacije, u odnosu na postojeće stanje, dobiva ojačavanje postojećeg platoa, veća prohodnost mehanizacije i lakši pretovar tereta.

 

Brčanska “Luka” trenutno može vršiti pretovar 75 hiljada tona različitih roba, a nakon revitalizacije lučkog platoa, u narednoj godini, taj kapacitet bi trebao biti udvostručen.

 

Kompletan projekt radi se kreditinim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 10 miliona eura, od čega su tri miliona eura bespovratna sredstva.

„Iz sume od tri miliona eura planira se nabavka nove dizalice nosivosti 27 tona“, pojasnio je Josić.

Stavljanjem u funkciju lučkog platoa i nove dizalice Luka “Brčko” će postati modernija, efikasnija i konkurentnija na tržištu, što i jeste osnovni cilj njene revitalizacije.

 

Josić je naznačio da je rok za završetak rekonstrukcije platoa šest mjeseci, a u narednim danima radovi će se intenzivirati.

 

„Rok za isporuku dizalice je 12 mjeseci i tu se ne očekuje nikakvo prekoračenje ugovorenog roka“, zaključio je Josić.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com