Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Neolit organizovao izložbu za učenike Gimnazije Istaknuto

 

U organizaciji Centra za istraživanje „Neolit Brčko“, danas je u Gimnaziji otvorena arheološka izložba pod nazivom „ Mali arheolog –znanje pobjeđuje“.

 

U narednih pet dana nastavno osoblje i učenici brčanske Gimnazije u holu svoje škole imat će priliku da pogledaju razne artefakte koji su postavljeni u okviru arheološke izložbe, koje ima edukativni karakter.

 

Milorad Ćirković, predsjednik Nevladine organizacije Neolit istakao je da njihova zbirka ima status spomenika kulture u postupku zaštite od 2015. godine.

 

„Ovo je rijedak primjer da možete vidjeti artefakte od Ledenog doba ka dalje. Izložba čiji je spektar od izuzetne vrijednosti, praktično ima svrhu praćenja teoretskog nastavnog plana obrazovanja i upoznavanje učenika sa kulturnom baštinom naše lokalne zajednice“, kazao je Ćirković.

 

Direktor Gimnazije Amela Helać je istakla da je za učenike jedna ovakva izložba veoma značajna.

 

 

„U suštini naši učenici četiri godine izučavaju historiju i geografiju, zatim predmete iz umjetnosti, a i profesori jezika su se zainteresovali za ovu izlužbo, tako da smatram da je ovo jedno stručno usavršavanje naših učenika“, dodala je Helać.

 

Izložba je zatvorenog tipa, a na njenom otvorenju dana su su bili učenici prvih razreda Gimnazije.

 

Finansijsku donaciju u svrhu stručnog usavršavanja učenika, kako je dodao Ćirković, osigurao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

 

Na kraju je dodao, da u budućnosti planiraju ovakve izložbe organizovati i u drugim brčanskim školama.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com