Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Brčko: Edukativna radionica prava roditelja i osoba sa poteškoćama u razvoju Istaknuto

 

Upoznavanje sa međunarodnim konvencijama koje osiguravaju prava osoba sa invaliditetom, te njihovo pravo na zapošljavanje, naziv je jučerašnje upriličene radionice, koju je organizovalo Udruženje roditelja i osoba sa invaliditetom Brčko, a kojoj su prisustvovali i predstavnici institucija i vlasti Distrikta.

 

 

„Veoma je važno da svatimo da, prije svega, sopstvenim zalaganjem te poznavanjem svojih prava i insistiranjem na njihovoj primjeni, možemo popraviti stanje u praksi na bolje i na području Distrikta, što je i osnovni cilj radionice“, kazala je, Anđa Gajić, predsjednica Udruženja roditelja i osoba sa invaliditetom Distrikta.

 

 

Izuzetno je važno da u ovom kontekstu osobe sa invaliditetom budu upoznate sa svojim pravima i konvencijama, ali i da se lično zalažu da iste budu primjenjene.

 

„Bez sopstvenog zalaganja teško da će se ići naprijed jer mnogo je upečatljivija borba i priča za ono što je dio nas samih i zbog toga osobe sa invaliditetom moraju kroz sopstvene dodatne napore se izboriti za svoja prava“, stav je edukatorice Jelene Sokrat, predsjednice Udruženja „Živjeti ispravno“, iz Novog Sada.

 

Gotovo identično razmišlja i Haris Haveljić iz „SUMERO“ udruženja koji naročito ističe potrebu podrške kompletne zajednice posebno kod zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

 

„Od presudne je važnosti da kroz proces obrazovanja zajedno prolaze osobe sa invaliditetom i one koje to nisu, jer je to preduslov za potpuno razumjevanje i u procesu zapošljavanja, kao i primjene svih pozitivnih zakonskih normi i usvojenih deklaracija“, naglasio je Haveljić.

 

Učestvujući u debati šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade Sead Šadić je istakao spremnost vlade da pomogne svim pacijentskim udruženjima.

 

„I za nas iz vlasti važne su ovakve edukacije jer se upoznajemo i sa eventualno novim pristupima pa iz normativima na nivou EU, ali i BiH. Svakako da je najznačajnije da mi u Distriktu vidimo gdje smo u ovom kontekstu, i šta nam je posebno u zakonodavno-normativnoj oblasti dalje činiti“, akcentirao je Šadić.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com