Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Priključena mobilna trafostanica umjesto izgorjele TS 10/0,4 kV Dubrave 1 Istaknuto

Mobilna TS Dubrave zamjena 3

 

U naselju Dubrave, u neposrednoj blizini osnovne škole, juče popodne izgorjela je trafostanica prenosnog odnosa 10/0,4 kilovolti, kojom je napajan školski i okolni objekti. Uzrok požara nije poznat, a ugasili su ga pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko.

 

Odmah jutros, zaposlenici RJ Elektrodistribucija pristupili su privremenom rješavanju ovog problema, odnosno instalaciji mobilne trafostanice, koju je preduzeće nabavilo prošle godine upravo za potrebe neplaniranih, vanrednih, situacija – havarija, nepogoda i nesreća koje dovode do prekida u isporuci električne energije krajnjim kupcima. Radovi na priključenju okončani su nešto iza 13:00 sati.

 

Mobilna TS Dubrave zamjena 1

 

“Javnom preduzeću Komunalno Brčko - radnoj jedinici Elektrodistribucija, u maju prošle godine isporučene su dvije mobilne trafostanice - mobilna trafostanica sa mobilnom platformom 10(20)/0,4 kV, snage 1x630 kVA, sa vanjskim posluživanjem i mobilna trafostanica sa mobilnom platformom 10(20)/0,4 kV, snage 1x1000 kVA, takođe sa vanjskim posluživanjem. Ova dva prenosna elektroenergetska uređaja finansirana su sredstvima granta, koji je Javnom preduzeću Komunalno Brčko odobrila Vlada Brčko distrikta BiH u oktobru 2020. godine“, kažu u RJ Elektrodistribucija.

 

Mobilna TS Dubrave zamjena 2

 

Mobilna trafostanica, 10(20)/0,4 kV snage 1x630 kVA, direktno je priključena na dalekovod, a s obzirom na snagu koju posjeduje, može da opslužuje manje naselje.

 

Mobilna TS Dubrave zamjena 4

 

„Ideja o nabavci mobilnih trafostanica, koje je na području BiH prvo nabavilo i uključilo u elektrodistributinu mrežu upravo naše preduzeće, javila se još 2014. godine, kada je Brčko, ali i našu i susjedne države, pogodila velika poplava. Tada su brojni elektroenergetski objekti morali biti isključeni sa napajanja zbog ugroženosti od nabujale vode, a dio stanovništva bio je bez snabdijevanja električnom energijom duži period. Da smo tada imali mobilne trafostanice, mnoga ugrožena područja mogla su biti snabdjevena električnom energijom, pozicioniranjem trafostanica na mjesta koja voda nije ugrožavala. Ideja je nasreću realizovana prošle godine, zahvaljujući naporima rukovodstva preduzeća i podršci OHR-a, i upravo danas se vidi njena puna opravdanost“, kažu u ovom javnom preduzeću.

 

Mobilna TS Dubrave zamjena 5

 

Ove mobilne trafostanice pogodne su i kao privremeni priključci za industrijska postrojenja, koja čekaju izgradnju vlastitih trafostanica, ali i za druge slučajeve gdje je električna struja neophodna, a ne postoji mogućnost standardnog snabdijevanja.

 

JP Komunalno Brčko d.o.o.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com