Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Brčko: Inspekcija rada izvršila ukupno 240 kontrola u drugom kvartalu ove godine Istaknuto

 

Temeljem Zakona o radu Brčko distrikta BiH Inspekcija rada pri Inspektoratu Brčko distrikta u drugom kvartalu ove godine izvršila je ukupno 240 kontrola u manjim i većim firmama u Distriktu, s težištem na pronalazak radnika koji u firmama rade „na crno“.

 

 

Glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta Azijada Ibrahimović kazala je da su od ukupno 240 kontrola rada u periodu od 01.04. do 30.06.2022. godine, 104 redovne kontrole, 22 kontrole su obavljene na osnovu inicijative stranaka, 44 kontrole naloženih mjera – zapisnikom ili rješenjem od strane inspektora, 28 kontrola pregleda projektno-tehničke dokumentacije i izdavanja saglanosti na projektne mjere o bezbjednosti i zaštiti zdravlja, a izvršene su i 42 kontrole popune obrasca povrede na radu.

 

„U pomenutom izvještanom periodu inspektori su zatekli 26 lica koji nisu imali regulisan radno pravni status“, napomenula je Ibrahimović. Jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postuška podnešen je Osnovnom sudu Brčko distrikta.

 

„Inspektorat svakog mjeseca šalje Zavodu za zapošljavanje spisak lica koji se nađu zatečeni da rade na crno, a mi naravno, dobijamo povratnu informaciju da li se prijavljeni radnik skida sa spiska ukoliko se nalazi na evidenciji Zavoda. U drugom kvartalu mi smo Zavodu proslijedili spisak od 26 lica“, kazala je Ibrahimović.

 

Ibrahimović je još kazala da su kod većih firmi u Brčko distriktu rađene kontrole i veoma je interesatno da je u proizvodnim firmama zatečena dobra situacija. Predmet kontrole je bio pravilnik o radu i prijave radnika, ugovor o radu, radno vrijeme, plate i druga primanja, i tu je urađeno 12 kontrola. Kod 10 subjekata nisu utvrđene nepravilnosti, a kod dva subjekta nadzora utvrđene su nepravillnosti i naloženo je da se iste otklone, a poslodavci su postupili po naloženim mjerama.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com