Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Utorak, 17 Mart 2020

Brčko: Osnovnih namirnica ima dosta u svim trgovačkim lancima i nema potrebe da se širi panika

  • Objavljeno u Brcko

neposrednja kontrola cijena za osnovne zivotne namirnice kupovina1 5e6f9790bc3f3Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Pero Gudeljević rekao je danas na konferenciji za medije održanoj povodom novonastale situacije u vezi s korona virusom, a s osvrtom na realni sektor da je danas na sastanku s predstavnicima Udruženja poslodavaca i Privredne komore pokrenut razgovor oko mogućih mjera koje bi Vlada Brčko distrikta BiH u budućem periodu trebala da preduzme kako bi bile maksimalno ublažene posljedice na privredu Distrikta.

Više...

Auto kuća “Zaki Mobil” nudi besplatnu dezinfekciju vozila

  • Objavljeno u Brcko

 

Jedan lijep primjer solidarnosti i društvene svijesti stiže nam iz brčanske auto kuće “Zaki Mobil”.

Naime, u svjetlu prevencije širenja virusa korona i borbe protiv eventualne zaraze, iz ove firme od danas svim sugrađanima nude dezinfekciju kabine vozila bez obaveze plaćanja.

U vrijeme kada je higijena, kako lična, tako i ona javna, najbolji način prevencije, ovo je sjajan način da sigurnim učinite i svoj automobil.

Iz ove auto kuće poručuju kako je ovo njihov skromni doprinos zajedničkoj borbi svih nas, te pozivaju i ostale privredne subjekte da u ovoj složenoj situaciji pruže podršku sugrađanima u skladu sa svojim mogućnostima.

Neka ovo bude lijep primjer i priča koja će inspirisati još mnogo sličnih gestova.

Više...

Beg Oil podijelio 3 hiljade maski

  • Objavljeno u Brcko

 

Danas u utorak 17. marta u službi prevencije od koronavirusa d.o.o. Beg Oil Gornji Rahić je svojim posjetiocima benzinske pumpe dijelio besplatno maske za lice kao i dezinfekciona sredstva kako bi građani mogli se zaštiti od opasnog virusa koji mjesecima hara u više od stotinu država svijeta.

Podijeljeno je tri hiljade maski i 200 komada ACEPS dezinfekcionih sredstava od 500 ml. koje je namijenjeno za dezinfekciju ruku, radnih površina, radnog pribora, namještaja, hladnjaka, rublja i instrumenata koji nisu medicinska sredstva.

Gest vrijedan pažnje u teškom trenutku za građane, kada svaki vid prevencije kako pojedinca tako i društva dobro dođe.

Nadamo se da će se i drugi koji imaju mogućnost se potrudit i učinit sličan gest. Gest je značajan iz razloga što odavno u apotekama nema maski a prema našim saznanjima rijetko je naći i rukavice za kratkotrajnu upotrebu.

Više...

Japanac zaražen koronavirusom drugi put, stručnjaci upozoravaju na drugi val zaraze

 

Čovjek iz Japana koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovo je pozitivan na Covid-19. Ovo je drugi takav slučaj zabilježen u Japanu, dok iz Kine stižu navodi o osobama koje su ponovo oboljele.
Riječ je o muškarcu od sedamdeset i nešto godina, kod kojeg je virus detektiran polovinom februara. On je bio jedan od putnika na kruzeru Diamond Princess, koji je tada bio u karantinu. Oboljeli muškarac bio je u izolaciji u Tokiju sve do 2. marta kada je dobio potvrdu da je zdrav i vratio se kući. Simptomi su se, nažalost, vratili u vidu temperature od 39 stepeni, a u bolnici su mu testiranjem potvrdili da ponovno boluje od Covid-19.

On nije prvi takav slučaj zabilježen u Japanu. Nedavno je žena iz Osake testirana kao pozitivna na koronavirus, i to drugi put, nakon što je bila bolesna krajem siječnja. Tri sedmice nakon napuštanja bolnice, grlo joj je oteklo i osjetila je bol u grudima. Slični navodi stižu i iz Kine gdje su liječnici upozorili da postoji vjerovatnost da se izliječeni pacijenti mogu ponovno zaraziti, prenosi news.com.au.

Iako svi pacijenti oboljeli od Covid-19 kasnije steknu antitijela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju, kako je istaknuo Zhan Quingyuan, direktor Odjela za prevenciju i liječenje upale pluća bolnice u Pekingu. Naučnici nastoje podrobno ispitati novi koronavirus te još nema temeljnih dokaza da je zaista moguće oboljeti od Covid-19 više od jednom.

Postoji pretpostavka da kod nekih ljudi test zakaže pa se pokažu negativnim na koronavirus jer on ne bude detektiran u nosu ili grlu, ali opstane u plućima. Ako je ova teorija tačna, koronavirus može provesti neko vrijeme u organizmu bez simptoma pa se pokazati tek kada dospije u pluća.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com