Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Ponedjeljak, 08 Februar 2021

Bošnjaci Rizvanovići su 150 godina upravljali Gazom i južnom Palestinom

  • Objavljeno u BiH

gaAhmed-paša Rizvanović zaviještao je vakufe u Gazi i Jerusalemu. U Gazi je obnovio vitalne gradske objekte i time dao novi polet ekonomskom razvoju. Obnovio je i proširio tvrđavu Pašin zamak (Kasr el-Baša) i džamiju u toj tvrđavi, obnovio hamam Es-Semmera (kupatilo Samarićana), danas jedini preostali hamam u Gazi, obmovio Han ez-Zejt (Han ulja), te Suk ez-Zeheb (Bezistan zlata, Suk el-Kajsarijje). Sve građevine koje je Ahmed-paša renovirao i danas postoje u Gazi. Našoj javnosti slabo je poznato da se među 198 građevina i znamenitosti koje čine kompleks Mesdžidu-l-Aksa u Jerusalemu nalaze i dvije vakufske građevine našeg Ahmed-paše Rizvanovića

 

 

Više...

Brčko: Policija rasvijetlila događaj u vezi detonacije u naselju Kolobara

  • Objavljeno u Brcko

petarda pirotehnika 123rfU vezi događaja od 06. 02. 2021. godine, kada je u 18.14 sati Policiji Brčko distrikta BiH prijavljeno da je u naselju Kolobara u ulici Kantardžića u blizini česme aktivirana eksplozivna naprava, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, preduzeli mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog događaja.

 

 

Više...

Brčko čeka novi most preko Save

  • Objavljeno u Brcko

17622577Zabrana odvijanja teretnog saobraćaja, preko mosta na Savi, koji povezuje Distrikt Brčko i Gunju u susjednoj Hrvatskoj, traje od 2019. godine. Razlog je dotrajalost mosta. Štetu trpe i privreda i građani. Procjena relevantnih institucija iz BiH ali i Hrvatske, je da je najbolje rješenje izgradnja novog mosta. Riječ je o projektu čija je procijenjena vrijednost 25 miliona maraka.

Nakon stručnih analiza stanja postojećeg mosta na Savi, a koje su urađene u Institutima u Banjaluci, Sarajevu i Zagrebu, konstatovano je da je najbolja opcija za Brčko izgradnja novog mosta, na lokaciji naspram postjećeg.

Esad Kadrić, gradonačelnik Brčkog, ističe da su u Distriktu prihvatili tu činjenicu.

– Vrijednost izgradnje novog mosta je oko 25 miliona maraka. Most bi posjedovao po dvije trake na obje strane kolovoza i bio bi predviđen za teški i laki saobrćaj. Cijena će podrazmijevati i izgradnju izlazne saobraćajnice prema Luci Brčko – dodaje Kadrić.

Za projekat novog mosta na Savi, potrebna je i podrška Skupštine distrikta Brčko.

– Mi čekamo odluku Skupštine, da vidimo u kojem ćemo dalje pravcu ići. Ukoliko odluka Skupštine bude da se radi novi most, mi ćemo dalje ići u formiranje komisije – kaže direktor ЈP Putevi Brčko Vlado Јevtić.

U Skupštini distrikta Brčko svjesni su ekonomskog značaja prevoza robe preko savskog mosta kako za Brčko tako i za domaću privredu.

– Mislim da u ovom trenutku ništa nije važnije od od mosta u Brčko distriktu. Da se povežemo jer je Brčko distrikt na granici sa Evropskom Unijom, a nema most. Kakve su to imlikacije ukupno za privredu, to je zaista nepotrebno govoriti – naglašava Đorđe Popović, poslanik u Skupštini distrikta Brčko.

Most na Savi u Brčkom je i granični prelaz. I svi poslovi oko rekonsturkcije ili izgradnje novog mosta zahtijevaju i koordinaciju zajedničkih inistitucija BiH sa jedne strane, i a sa druge strane Republike Hrvatske.

Više...

Održana Skupština Udruženja demobilisanih boraca ARBiH 1992-1995

  • Objavljeno u Brcko

 

Skupštiina Udruženja demobilisanih boraca ARBiH 1992-95 Brčko Distrikta, na jučerašnjem zasjedanju, prihvatila je Izvještaj o radu udruženja za minuli dvogodišnji period, te dala saglasnost na operativni i finansijski plan djelovanja u ovoj godini.

U skladu sa svim zakonskim procedurama, Udruženje je u minule dvije godine, kroz apliciranje na različite projekte, od državnog, federalnog, do nivoa Brčkog, realizovalo blizu 100.000 maraka, kroz subvencije i pomoć članstvu, te je rad Udruženja, s obzirom i na pandemiju, ocijenjen uspješnim.

„Ono što je najvažnije, izjednačili smo status naših boraca sa onima iz Federacije, tako da i ovdašnji nezaposleni demobilisani borci, stariji od 57 godina, imaju pravo na socijalnu novčanu naknadu, kao i njihove kolege iz Federacije. Učinićemo to vrlo brzo, i za one mlađe od 57 godina, i stoga će naša delegacija, za dva dana odnosno u srijedu, na sjednici Federalne Vlade, tražiti dopune odgovarajućeg entitetskog zakona“, rekao je sekretar udruženja, Amir Sinanović.

Riječ je o zakonu Federacije o dopunskim pravima kojima se obezbjeđuje socijalna naknada od pet maraka, za svaki mjesec proveden u ratu, kao pripadnik oružanih snaga BiH.

„U ova prava, prema našem zahtjevu, biće uključene i supruge preminulih demobilisanih boraca na koje bi se odnosila ova kategorija“, precizirao je Sinanović, dodavši da će brčansko Udruženje demobilisnih boraca 1992-1995, kao članica Federalnog saveza, i u stvari jedino legitimno udruženje, prisustvovati sjednici Vlade Federacije zakazanoj za srijedu.

Inače, Strategijom rada udruženja 2020-2024 godina, predviđeno je da naredna aktivnost bude izlazak iz štampe Monografije 108-2015 Viteške motorizovane brigrade Brčko.

“Zadatak nam je da osiguramo banjsko-klimatsko liječenje našim članovima kojih je više od 2.000, od čega je preko 1.000 već ozbiljno bolesno. Takođe, kroz zaseban projekat, udruženje će aplicirati prema brčanskoj Vladi, u pokušaju da pomogne svojim članovima kako bi se lakše bavili zanatskim radovima ili radovima u poljoprivredi. Predvidjeli smo nabavku poljoprivredne mehanizacije ili primjerice plastenika, za one koji mogu i žele da se bave sopstvenom proizvodnjom“, istakao je Amir Sinanović.

Udruženje je spremno provesti i projekat u okviru kojeg bi, kroz adekvatne sesije, uslijedio oporavak veterana od posljedica koje je na njihovo psihološko stanje ostavio minuli rat.

„Mada je od rata prošlo više od 25 godina, još uvijek neki naši članovi imaju poteškoća u psiho-oporavku od posljedica ratnih dešavanja i stoga smo spremi organizovati debate između veterana rata, ne samo iz BiH, već i zemalja regije“, naglasio je Sinanović, dodavši kako vjeruje da će pobrojano, dobiti podršku vlasti u Brčko distriktu BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Moderna: Vakcina efikasna i za dva nova soja koronavirusa

thumbs b c 1c7405db4628166ca2a87baa41ae8be2Američka farmaceutska kompanija Moderna saopštila je danas da je njena vakcina protiv koronavirusa efikasna i protiv dva nova soja virusa, registrovana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Vakcinacija Moderna vakcinom protiv COVID-19 proizvela je antitela protiv varijanti virusa koje su testirane, uključujući B.1.1.7 i B.1.351, prvo registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Južnoj Africi", saopšteno je iz kompanije.

Kako su dodali, vakcina je manje efikasna za novi soj iz Južne Afrike.

Izvršni direktor kompanije Stephane Bancel je kazao da se ispituje da li bi vakcina mogla da bude efikasnija za novi soj virusa iz Južne Afrike i njegove potencijalne buduće varijante.

Moderna je 30. novembra prošle godine saopštila da je efikasnost njihove vakcine 94,1 odsto nakon treće faze ispitivanja na 196 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Vodeći američki infektolog Anthony Fauci je u četvrtak izjavio da trenutno dostupne vakcine možda nisu toliko efikasne u zaštiti od novih sojeva koronavirusa.

"Vrlo pomno pratimo soj u Južnoj Africi, koji nas više brine. Mnogo pažnje obraćamo na njega. Postoje alternativni planovi ako budemo morali da modifikujemo vakcinu", dodao je.

Kalifornijska državna epidemiologinja Erica S. Pan je 17. januara preporučila dobavljačima da pauziraju sa primenom određenog kontigenta Moderna vakcine zbog "mogućih alergijskih reakcija koje su pod istragom".

"Manje od deset osoba zahtevalo je medicinsku pomoć u roku od 24 časa", dodala je.

Najpogođenije koronavirusom, Sjedinjene Američke Države registrovale su 25,1 miliona slučajeva zaraze i skoro 420.000 smrtnih ishoda od početka pandemije, pokazali su podaci Univerziteta "Johns Hopkins".

Više...

Objavljena prognoza do četvrtka, evo kada stiže snijeg

 

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine prije podne. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti i prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 8 i 15°C.

U utorak u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Većinom će padati slaba kiša. Više padavina prije podne na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini oblačno sa jačom kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati kiša. Jača kiša na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. Na istoku i sjeveroistoku Bosne ne prognoziraju se padavine. Očekuje se jak vjetar južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne se očekuje postepeno opadanje temperature zraka što će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg, osim na jugu zemlje. Od sredine dana prema večernjim satima postepen prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine. Prije podne vjetar postepeno mijenja smjer sa juga na sjever. Temperatura zraka viša prije podne i postepeno će opadati od jutarnjih sati sa područja sjevera i sjeverozapada prema jugu i istoku zemlje. Prognozirana najviša temperatura zraka u jutarnjim satima između 5 i 10°C i postepeno će opadati, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

 

Više...

Majke Srebrenice: Najveći Inzkov rezultat bio bi Zakon o zabrani negiranja genocida

  • Objavljeno u BiH

 

Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida pružili su podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku nakon njegovog zahtjeva NSRS-u da oduzme priznanja osuđenim ratnim zločincima.

Istakli su da bi Inzkov najveći rezultat bio Zakon o zabrani negiranja genocida.

U saopćenju navode da se prateći rad visokog predstavnika u BiH, od njegovog dolaska pa do danas, mora istaći upornost i kontinuitet prozivanja svi onih koji su rušili ustavni poredak BiH.

"Svi izvještaji visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a, izazivali su pravu paniku kod negatora genocida. Nisu se ustručavali da Valentina Inzka nazivaju pogrdnim imenima, da ga nazivaju zločincem", stoji u saopćenju.

Ističu da je podrška međunarodne zajednice u prethodnom periodu izostala, pa samim tim Valentin Inzko nije imao podršku za donošenje snažnijih odluka.

"U posljednje vrijeme došlo je do značajnije podrške međunarodne zajednice. Očito je da su silni izvještaji Vijeću sigurnosti došli do onih koji odlučuju. Skidanje ploče sa studentskog doma na Palama, zahtjev Skupštini RS-a da oduzme priznanja presuđenim ratnim zločincima i na kraju podrška generalnog sekretara UN-a je dovoljan znak da je došlo konačno vrijeme da gospodin Inzko u što kraćem vremenu proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.To bi svako bio najveći rezultat rada visokog predstavnika u BiH", poručili su ističući da daju punu podršku visokom predstavniku na do sada urađenom, te ga pozivaju da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.

Više...

1984. je pao snijeg i skupio se čitav svijet

  • Objavljeno u Sport

 

Na današnji dan, 8. februara 1984. godine, jedna od najboljih jugoslovenskih klizačica Sanda Dubravčić upalila je olimpijski plamen na stadionu „Koševo“ u Sarajevu i tako označila početak najvećeg sportskog događaja ikada održanog na prostorima bivše Jugoslavije.

Organizaciju Zimskih olimpijskih igara Sarajevo je šest godina ranije dobilo u konkurenciji Geteborga (Švedska) i Sapora (Japan), gradova iz dvije zemlje koje su, i tada kao i danas, sinonim za ekonomičnost, tačnost, pouzdanost i savršenu organizaciju.

Iz današnje perspektive, zaista, ispresivno zvuči da je Međunarodni olimpijski komitet ukazao povjerenje Sarajevu i bio siguran da održavanje Olimpijskih igara neće biti dovedeno u pitanje.

Sarajevo organizaciju Olimpijskih igara nije dobilo ni na simpatije, ni egzotiku, ni multikulturu. Ponuđen je koncept koji do tada, a ni poslije toga, niko nije nudio - da se na poluprečniku od 24 kilometra realizuju sve sportske discipline i Igre u cjelini.

Takmičenja su održana u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sankanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i ski-skokovima (Igman).

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. Najuspješniji su bili sportisti DR Njemačke sa 24 medalje, od čega devet zlatnih, Sovjetski Savez imao je 25, ali samo šest zlatnih, Finska 13 (četiri zlata), Švedska i SAD po osam (također po četiri zlata),...

Jugoslovenski zimski sport baš te godine i na toj olimpijadi doživio je svoj najveći procvat. Legendarni skijaš Jure Franko nekadašnju državu doveo je do transa kada je osvojio prvu medalju na ZOI u historiji Jugoslavije. Bio je srebreni u veleslalomu i sasvim sigurno najpopularnija ličnost u zemlji tih dana.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu bile su prve u mandatu Huana Antonia Samarana (Juan Antonio Samaranch) i tu je nastala neraskidiva veza jednog čovjeka i jednog grada.

Da je istinski prijatelj Sarajeva, Samaran je dokazao više puta. Posjetio je opkoljeni grad, sa suzama u očima gledao zapaljenu Zetru i tada obećao da će je Međunarodni olimpijski komitet obnoviti čim to vrijeme dozvoli. Obećanje je, naravno, ispunio.

Svoj 37. rođendan ove godine proslavlja i Vučko, maskota Olimpijskih igara u Sarajevu, koji je ostao upamćen kao jedan od najsimpatičnijih simbola Olimpijade.

Dizajnirao ga je Slovenac Jože Trobec, a za maskotu su ga odabrali čitaoci tadašnjih jugoslovenskih dnevnih novina u konkurenciji između vjeverice, jagnjeta, divokoze, bodljikavog praseta i grudve snijega.

 

Sarajevo je 1984. godine cijelom svijetu pokazalo da ljudi sa svih krajeva Zemljine kugle mogu živjeti u slozi i prijateljstvu. Nema sumnje da je Sarajevo tih februarskih dana bilo jedan od najekskluzivnijih gradova svijeta, centar zimskih sportova, ali i gostiju iz svjetskog jet-seta.

I stari reče tad – vidiš, sada čitav svijet zna da postoji grad gdje se kafa zakuha i fildžan ostavlja, ako ko naiđe...

Više...

Kraći zastoji u isporuci struje na dvije lokacije

  • Objavljeno u Brcko

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

Zastoji u isporuci električne energije:

Palanka manji dio zastoj u trajanju od 3 h tokom dana
Dejtonska ulica oko broja 66, zastoj u trajanju od 2 h tokom dana (u slučaju povoljnih vremenskih uslova)
RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

Očekuje se uredno vodosnabdijevanja gradskog i lokalnih vodovodnih sistema pod upravom JP „Komunalno Brčko“
Rezultati analiza vode odgovaraju Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. list BiH 40/10).

 

RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Centar – Srpska Varoš – Ilićka – Potočari, Grčica, Dizdaruša – Poljoprivrednik, Broduša – Stari Rasadnik – Brod lijeva strana, Plazulje – Grbavica – Donji Rahić – Ulice – Gorice, Mujkići – Gluhakovac – Brod desna strana, Vučilovac – Drenava.

 

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANjE JAVNIH ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina.

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Zimsko održavanje ulica i puteva u skladu sa planom i prioritetima JP „Putevi Brčko“

Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com