Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Srijeda, 17 Februar 2021

Brčko: Vlada izdvojila 380 hiljada maraka za pomoć privrednicima

  • Objavljeno u Brcko

2020 05 27 VladaVlada distrikta Brčko danas je donijela odluku o izdvajanju novčanih sredstava namijenjenih programu pomoći privrednim subjektima kojima je odlukom Kriznog štaba, od prvog do 12. decembra prošle godini, bio zabranjen rad.

 

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj u Vladi distrikta kaže da će na osnovu ove odluke biti izdvojeno ukupno 380 hiljada maraka za oko 190 privrednih subjekata u kojima je zaposleno oko 860 radnika.

„Radi se o djelatnostima koje su bile obuhvaćene odlukom o zabrani rada i mi ćemo u narednim danima realizovati tu odluku i sredstva će biti isplaćena onima kojima su namijenjena“, pojasnio je Gudeljević na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade.

 

Radio Brčko

Više...

Otkrivena još četiri slučaja britanskog soja koronavirusa u BiH

  • Objavljeno u BiH

w873Sekvencionirali smo 10 humanih uzoraka, od kojih su četiri identificirana kao B117, odnosno britanski varijantni soj.

Ovo je za "Avaz" kazao šef laboratorije i prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta.

- Bitno je naglasiti da su od ta četiri tri porijeklom od stanovnika BiH, a ne kao što je prošli put bio slučaj sa stranim državljaninom. Dva uzorka su s područja Zenice, a jedan uzorak je sa područja Sarajeva. Nažalost, ovo nam u svakom slučaju sugerira da je moguće i ono što smo očekivali, a to je da britanski soj već cirkulira i da je realno očekivati da će u skorije vrijeme biti jedan od dominantnijih sojeva koje imamo u državi - kazao je Goletić.

Istakao je da bi u skorije vrijeme mogli očekivati pogoršanje situacije kada je u pitanju SARS-COV 2 infekcija.

Do sada je ukupno potvrđeno pet slučajeva, uzme li se u obzir prvi slučaj britanskoj soja koronavirusa koji je pronađen kod stranog državljanina.

Više...

Američki magazin uvrstio Jajce na listu najljepših malih gradova na svijetu

  • Objavljeno u BiH

 

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na spisak najljepših manjih gradova na svijetu navodeći da je jedno od najočuvanijih drevnih mjesta u BiH.

Thrillist je časopis koji opisuje gradove, piše o njihovim pojedinostima, zanimljivostima te je samim tim Jajce opisao kao grad koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavlja putnike bez daha.

"U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca. Bio je glavni grad srednjovjekovne Bosne i još uvijek možete vidjeti drevni zamak na brdu i istražiti rat krivudavih kaldrma", piše Thrillist.

Dalje nastavlja kako je ipak vodopad Pliva najveće prirodno čudo Jajca.

"Visine 72 metra, prelijeva se na punom padu na ušću Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih raftinga", navedeno je u tekstu ovog američkog časopisa.

Jajce je grad koji ima 30.758 stanovnika, a smješten na ušću rijeke Plive u Vrbas, svojim raznovrsnim atrakcijama svjedoči o brojnim kulturama koje su se preplitale u BiH počevši od davnih Ilira i Rimljana preko Bosanskog kraljevstva, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva pa sve do perioda SFR Jugoslavije.

O samom porijeklu imena Jajce ima više priča. Prema jednoj od njih, ime je proizašlo iz geografskog smještaja grada na jajolikoj stijeni, prema kojoj je i dobio ime. Druge priče se oslanjaju na mjesne legende, od kojih se ističe ona o "vojvodi kaštela Grmuše (na lijevoj obali Une u Bihaćkom kotaru) Jajice".

Jajce inače važi za jedno od najznačajnijih mjesta bosanskohercegovačke, jugoslavenske i hrvatske historije, a u njemu se nalaze tragovi naselja iz antičkog doba.

U ovom bh. gradu se nalazi i Crkva Sv. Marije koja se smatra najstarijom na ovim prostorima.

Tu je i Jajačka tvrđava koja se nalazi u kompleksu Starog grada te se pretpostavlja da je sagrađena u 13. vijeku. Izgradio ju je Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji se smatra osnivačem Jajca.

Osim Jajca, na ovu listu Thrillista su uvršteni i gradovi St Ives, Cornwall – Velika Britanija, Wanaka – Novi Zeland, Český Krumlov – Češka i Shirakawa-go – Japan.

Više...

Deblokirani računi rudnika Zenica i Breza, sve spremno za isplatu januarskih plaća

  • Objavljeno u BiH

 

Deblokirani su računi rudnika mrkog uglja Zenica i Breza i sve je spremno za isplatu plaća januarskih plaća uposlenicima rudnika, rekao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

Podsjećamo u ponedjeljak je u Sarajevu dogovorena deblokada računa ova dva rudnika, a koji su blokirani zbog višemilinskih dugovanja za poreze i doprinose. Usljed blokade radnicima se nisu mogle isplati plaće, pa su rudari 8. februrara stupili u štrajk.

- Na osnovu informacija koje smo dobili od Elektroprivrede BiH, uprava rudnika mrkog uglja Zenica i Breza, deblokirani su računi. Osigurani su svi uvjeti za isplatu plaća do 15 sati - rekao nam je Husić.

Više...

Uhapšeni organizatori prosjačenja: Najmlađe dijete imalo samo četiri godine, dnevno donosili od 40 do 150 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Nakon pretresa koji su jutros obavljeni na području Lukavca, Kalesije i Gračanice uhapšeno je sedam osoba, koje se sumnjiče da su djecu starosti od četiri do 14 godina tjerali na prosjačenje.

Radi se o većem broju djece, njih od 15 do 25, koja su bila uključena u prosjačenje, a dio njih je pronađen na lokacijama pretresa.

- Osumnjičeni su za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja. Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače - rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Istraga u ovom predmetu, navodi Arnautović, trajala je više mjeseci, a osumnjčeni su praćeni na različitim lokacijama. Nekoliko djece koja su prosjačila je u srodstvu s osumnjčenima, a organizator grupe nije u srodstvu ni s jednim djetetom.

Arnautović dodaje da su djecu budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK i drugih dijelova BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

- Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih osoba, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje daljnje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac. U ovom momentu ne znamo za koliko njih će biti zatražen pritvor, a za koliko, eventualno, mjere zabrane - kaže Arnautović.

O svemu su obaviješteni centri za socijalni rad u Gračanici, Lukavcu i Kalesiji, a djeca će najvjerovatnije biti zbrinuta u sigurnim kućama. Za trgovinu ljudima u vezi s tjeranjem djece na prosjačenje zaprijećena je kazna od najmanje 10 godina zatvora, a moguća kazna je i dugotrajni zatvor.

Više...

Javne rasprave o budžetu Distrikta, građanima predočena njegova unutrašnja struktura

  • Objavljeno u Brcko

 

Sinoćnja, prva javna rasprava o prijedlogu budžeta Distrikta za tekuću godinu, izazvala je značajan interes predstavnika mjesnih zajednica, sindikata i uopšte brčanskih nevladinih organizacija. Osnovna teza iskazana od strane građana svodi se na zahtjev smanjenja svih vrsta troškova prouzrokovanih radom javnih službi i institucija Distrikta, kako bi se taj novac dodatno preusmjerio na kapitalne projekte, odnosno u infrastrukturu u zavisnosti od iskazanih potreba svake od mjesnih zajednica. Takođe je zahtjevano da se iznađe modalitet, u skladu sa novim Zakonom o budžetu, te udruženjima i fondacijama po kojem će neka od udruženja biti proglašena opštim interesom, kako bi im bez zasebnih projekata bio osiguran novac za njihov redovan rad. Inače uvodničari u samu raspravu bili su gradonačelnik Esed Kadrić, te direkor Direkcije za finasije Mato Lučić. U svom obraćanju gradonačelnik Kadrić je pored ostalog istaknuo da dobar dio javnosti raspodjelu budžetskih sredstava vidi, gotovo isključivo kroz raspodjelu nekih grantova.

 „To uopšte nije tako i kad se pogleda predviđena raspodjela budžetskog novca jasno je uočljivo da se fokusiramo na pomoć zdravstvenom sektoru te pomoć preduzećima koji su zbog pandemije bili zaustavljeni u radu, odnosno imali poteškoće u svom radu“, naglasio je Kadrić.

Inače 800.000 maraka, predviđeno je za PCR testove, te za jednokratnu zaštitnu opremu 200.000 maraka. Nabavka vakcima 500.000 maraka. Usluge za pacijente na hemodijalizi je gotovo tri miliona maraka. Pored ostalog tu su i troškovi koje budžet snosi za korištenje zatvora u prekršilaca sa područja Distrikta.

„Samo taj segment budžet košta 1.200.000 maraka i zbog toga sam sklon još jednom razmotriti ideju da ovdje sagradimo zatvorsku zgradu“, istakao je Kadrić.Knjigom budžeta je predviđeno i gotovo tri miliona za prevoz učenika, održavanje javnih zgrada i objekata, takođe tri miliona maraka. Zaštita od poplava, rekonstrukcija poljskih puteva, odvoz čvrtog otpada na deponiju u Zvornik ukupno 1.500.000 maraka. Plaćanje javne rasvijete odnosno utoška električne energije 2.500.000 maraka. U ovu svrhu struja za javne objekte je planirana u iznosu od milion maraka. Podsticaji u poljoprivredi deset miliona. Subvencije preduzećima u privredi Distrikta 6.500.000 maraka. Milion za samozapošljavanje. Subvencije kamata 1.300.000 maraka. Zakon o dječijoj zašttiti i socijalnoj zaštiti ukupno blizu 20 miliona maraka. Zakonska davanja boračkim polulacijama 2.300.000 maraka. Jednokratna pomoć penzionerima 1.100.000 maraka, subvencija komunalnih usluga 800.000 maraka. Stipendije milion, subvencije Fondu zdravstva 11.000.000 maraka. Transferi JZU “Zdravstveni centar Brčko” deset miliona.

„Od kapitalnih projekata u ovoj godini ističem izdvajanje za završetak Gradskog stadiona pet miliona maraka, zatim projektovanje i izgradnja vanjske komunalne i saobraćajne infrastrukture neophodne za rad industrije dva miliona te sanacija puteva 1.400.000. Za kraj želim naglasiti da ove godine, što stav je svih u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Distrikta, neće biti unutar javne uprave, novih radnih mjesta. To je moratorij koji smo sami sebi nametnuli“, zaključio je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić takođe je apostrofirao činjenicu da u 2021. godini, u administraciji neće biti otvaranja novih pozicija za rad, a tražiće se i od drugih javnih institucija da isto učine. Praktično kroz ove javne rasprave, odnosno ulaskom u skupštinsku proceduru počinje primjena novog Zakona o budžetu Distrikta.

“Ovim zakonom je limitirana gornja granica budžeta i to na nivou od 238 miliona, koliko je kroz prijedlog utvrdila direkcija, odnosno brčanska Vlada. Nema niti prenošenja novca, u narednu godinu, za kapitalne projekte, ukoliko njihova realizacija već nije započeta, dok su grantovi za udruženja građana mogući samo kroz apliciranje na konkretne projekte. To su sve novine koje bi trebale da osiguraju transparentnu realizaciju budžetskog novca“, naglasio je predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić. S obzirom da je Distrikt na početku primjene novog Zakona o budžetu pratiće se i eventualni njegovi nedostaci u praksi, pa su moguće i korekcije.

“Vjerujem da će se morati intervenisati, kako bi se primjerice Mjesnim zajednicama ili boračkim asocijacijama osigura, da li kroz imjene ovog ili nekog drugog zakona koji regulišu njihove oblasti djelovanja, osigura da budu udruženja od posebnog interesa, te im se olakša finansiranje nihovog redovnog rada“, precizirao je Milić.

 

Direktor brčanske Direkcije za finansije Mato Lučić, u svom kratkom obraćanju istakao da projekcija prihoda od 238 miliona maraka jeste donekle optimistična no vjeruje da će biti ostvariva.

“Najveći dio prihoda, 220 miliona čine poreski prihodi (carine, akcize PDV). Sakako da će i segment vlastitih poreskih prihoda biti ispunjen, gotovo sam sasvim siguran u to“, rekao Lučić, prisutnima na ovoj raspravi. Inače, javne rasprave biće nastavljena večeras od 17, te u subotu od 12 sati u gradskom domu kulture.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta BiH: Neophodno je poštovati plan vakcinacije

  • Objavljeno u Brcko

o 367877 1024 1000x600Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta BiH danas je uputio saopštenje za javnost. 

 

Saopštenje prenosimo u cjelosti

 

Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta BiH

Datum:15.02.2021.god. Broj:18-02/2021

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Već godinu dana zdravstveni radnici kao i prateće osoblje, u skladu sa svojim mogućnostima kontinuirano se bore da pruže što bolju zdravstvenu zaštitu oboljelim od COVID- 19 virusa, ali ne samo njima nego i ostalim oboljelim pacijentima druge etiologije.

Ta naša obaveza, briga o zdravlju osigurunika Brčko distrikta BiH će se i dalje nastaviti bez obzira na brojne probleme sa kojima smo se susretali od početka pandemije pa do danas(neadekvatna lična zaštitna oprema na samom početku pandemije prostori problemi u trijažnoj ambulanti,covid ambulanti te specijalističko- konsultativnim službama) što je rezultiralo sve većim brojem zaraženih uposlenika.

To će samo po sebi dovesti do kadrovskog kolapsa u JZU „Zdravstveni Centar Brčko".

Svi znamo da menadžment JZU ni do dan danas nije ispoštovao Skupštinsku odluku o finansijskoj stimulaciji uposlenika koji su u direktnom radu sa pacijentima oboljelih od COVID - 19 infekcije. Ali sada kada smo gotovo desetkovani sa kadrom želimo upozoriti na nešto drugo. Krizni štab Brčko distrikta je usvojio plan vakcinacije sa tačno definisanim prioritetnim skupinama za vakcinaciju.

U razgovoru sa novim šefom Odjela za zdravstvo i ostale usluge, gospodinom Seadom Šadićem, koji se izuzetno angažovao oko plana vakcinacije kao i nabavke vakcina što je za pohvalu, nagovješteno nam je da će uskoro stići prve količine vakcina protiv COVID-19 virusa.

Pošto je u cijeloj BiH pa i našoj lokalnoj zajednici sve moguće, tražićemo informaciju o tačnom broju vakcina koje dođu, kao i spisak ko ih prima kako bi pomno pratili poštuje li se plan vakcinacije. Ukoliko uočimo bilo kakvu zloupotrebu i kršenje plana, poduzećemo adekvatne mjere u skladu sa zakonom i tražiti odgovornost osoba koje bi eventualno kršile donešeni plan.

U uvome očekujemo i javnu podršku menadžmenta JZU te ih pozivamo da se u vezi ovoga oglase.

Predsjednik Sindikata Izet Kusturica

 

Više...

Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH: Uvodi se moratorij na zapošljavanje

  • Objavljeno u Brcko

Vlada Brčko distriktaPrema navodima predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, objavljenim na društvenoj mreži Facebook, u Prijedlogu budžeta nema pozicija za nova radna mjesta u javnom sektoru.

Objavu prenosimo u cjelosti:

"U Prijedlogu budžeta za 2021.godinu nema pozicija za nova radna mjesta u javnom sektoru.
I Vlada i Skupština opredijelili su se za uvođenje moratorijuma na zapošljavanje.
Kroz skupštinsku diskusiju, posebnim aktima ili zaključcima obavezaćemo i druge institucije distrikta da se odrede na sličan način u pogledu novog zapošljavanja."

Facebook.com

Više...

Zastoji u isporuci električne energije na nekoliko lokacija

  • Objavljeno u Brcko

 

RJ ELEKTRODISTRIBUCIJA

Zastoji u isporuci električne energije:

Gornji Rahić, Ograđenovac, Hukelji, Okrajci, Štrepci, Palanka, Bunarić Peškiri, Bukvik (dio naselja prema Gajevima), Vujičići, Džigure, Ćoseti, Ćande, Gornji i Donji Zovik, Šatorovići, Repino Brdo, Prutače, Maoča, Gornja Maoča i Islamovac, kratkotrajni prekid u vremenu od 15:45 – 16:00 h;
Brezovo Polje, Selo Brezovo Polje, Trnjaci, Sandići, Gredice dio, Gredice Marići, Slijepčevići, Petkovača, Popovo Polje, Ražljevo, Krbet, Posavci, kratkotrajni prekid u vremenu od 15:45 – 16:00 h;
Ulovići manji dio, zastoj u trajanju od 1 h u toku dana;

RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

Na lokalnim i gradskom vodovodu pod upravom JP „Komunalno Brčko“ vodosnadbijevanje će biti uredno
Kvalitet vode je zadovoljavajući i odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH, brojevi: 40/10, 43/10 i 30/12).

RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima: Maoča, Gredice 2 – Sandići – Trnjaci – Popovo Polje – Ražljevo – Slijepčevići – Krbeti – Buzekara, Brka – Ugori, Vitanovići – Bukovac – Bukvik – Palanka – Lipovac – Ulović, Gornja Laništa – Donja Laništa – Donji Vukšić – Gornji Vukšić – Tinjaši – Jagodnjak – Poljaci – Donja Skakava – Krepšić – Marković Polje, Stanovi – Gornji Brezik – Gornje Dubravice – Donje Dubravice – Šatorovići, Pukiš.

 

Služba za javnu higijenu

ODRŽAVANjE JAVNIH, ZELENIH I SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.
Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica
Zimsko održavanje ulica i puteva u skladu sa planom i prioritetima JP „Putevi Brčko“
Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

OSTALE AKTIVNOSTI

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...

Pripremite kišobrane, popodne kiša i snijeg

 

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati: Bugojno -5 stepeni, Bjelašnica, Ivan-sedlo, Jajce, Livno i Zenica -4, Sanski Most -3, Banja Luka, Doboj, Mostar, Prijedor, Sarajevo i Tuzla -2, Drvar -1, Bijeljina i Grude 0, Gradačac 1, Neum 3, Bihać 4 stepena.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će prolazno naoblačenje sa zapada u Bosni i Hercegovini uvjetovati padavine u drugoj polovini dana.

U nizinama će padati kiša, a u višim područjima snijeg. Padavine će većinom biti u Bosni. U Hercegovini u poslijepodnevnim i večernjim satima slabije padavine.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 stepeni.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com