Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Utorak, 09 Februar 2021

Distrikt Srebrenica: Odgovor na koji će se još čekati

  • Objavljeno u BiH

srebren7Izbori u Srebrenici na redovnim biračkim mjestima (26 mjesta) i dva mjesta u odsustvu bit će ponovo održani. Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve žalbe upućene na odluke Centralne izborne komisije o poništavanju izbora u Srebrenici. Time su potvrđene odluke koje je CIK donio 21. januara ove godine.

Više...

Policija Brčko distrikta BiH obilježava „Dan sigurnijeg interneta“

  • Objavljeno u Brcko

19d3d2ec826d209685463c504b960a95PBD BiH obilježava „Dan sigurnijeg interneta“


Policija Brčko distrikta BiH u cilju promocije sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta-online tehnologija i mobilnih telefona, posebno među mladima danas planira obilježiti „Dan sigurnijeg interneta“.
S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, aktivnosti će biti organizovane na način da će policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH u osnovnim i srednjim školama postaviti plakate i dijeliti letke sa sadržajima kojima će upoznati osnovce i srednjoškolce, te njihove nastavnike o opasnostima po njihovu ličnu i imovinsku sigurnost, koje se mogu pojaviti na internetu, ali i kako da sigurno koriste internet za pretraživanje, učenje i zabavu, te kako i gdje zatražiti pomoć u slučajevima nastalih sigurnosnih problema.
Podsjećamo da su na internet stranici Policije Brčko distrikta BiH www.policijabdbih.gov.ba od ranije postavljena uputstva za „sigurni internet“.

POLICIJA BRČKO DISTRIKTA BiH

Više...

Brčko: Razmatran radno-pravni status službenika Osnovnog suda

  • Objavljeno u Brcko

 

Na 101. vanrednoj sjednici održanoj dana 09.02.2021. godine, na inicijativu predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Pravosudna komisija razmotrila je radno-pravni status službenika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Vanje Oršulić, Marka Vukovića i Branka Pančića i nakon što su sveobuhvatno razmotrena relevantna pitanja, naročito pitanje njihove krivične osuđivanosti, utvrđeno je sljedeće.
Prilikom zapošljavanja službenika Branka Pančića, kada se u obzir uzmu isprave i podaci koji su u tom momentu bili raspoloživi, utvrđeno je da je procedura njegovog izbora provedena saglasno propisanim pravilima. Međutim, imajući u vidu nove činjenice koje su nedavno saznate, da je protiv Branka Pančića, u vrijeme njegovog prijema, bila potvrđena optužnica od strane Okružnog suda u Banjaluci, postupajući po pravu nadzora Pravosudna komisija donijela je odluku da imenovanom prestaje radni odnos u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, jer u vrijeme prijema u radni odnos nije ispunjavao opšti uslov za zaposlenje koji se odnosi na nevođenje krivičnog postupka.
Što se tiče prijema u radni odnos službenika Vanje Oršulić, utvrđeno je da nisu povrijeđeni zakonski propisi, jer prema tim propisima, lice koje je ranije otpušteno iz državne službe može ravnopravno konkurisati na novo radno mjesto ako je od otpuštanja iz službe do objave novog konkursa proteklo više od tri godine, što je bio slučaj prilikom zapošljavanja imenovane. Ni kod službenika Marka Vukovića, nije utvrđena povreda propisa koji regulišu njegov radno-pravni status, jer izrečena kazna na koju je isti osuđen, prema relevantnim odredbama, nije takve prirode da za posljedicu ima prestanak radnog odnosa.
Međutim, svjesni uticaja ovakvih pojava na povjerenje građana u pravosudne institucije i u cilju zaštite njihovog integriteta, Pravosudna komisija će iskoristiti svoje zakonsko ovlaštenje i predstojećem periodu u skupštinsku proceduru uputiće prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima kojim će se stvoriti pravni osnov da lica koja su osuđivana za određena krivična djela ne mogu biti učesnici konkursnih procedura u pravosudnim institucijama. Napominjemo da ovakvu mogućnost važeći propisi ne predviđaju, kako u zapošljavanju u pravosudnim institucijama, tako i u Vladi Brčko distrikta BiH i ostalim državnim institucijama.
Pored toga, Pravosudna komisija će u koordinaciji sa svim pravosudnim institucijama uvesti i dodatne procedure i mehanizme koji će ubuduće spriječiti mogućnost da određene činjenice koje su relevantne za provođenje procedura i donošenje odluka, donosiocima tih odluka ostanu nepoznate.

Više...

U Brčkom u 2020. godini smanjen broj prekršaja prekoračenja brzine

  • Objavljeno u Brcko

 

Kao posljedica smanjenja društvenih aktivnosti i djelovanja preventivnih i represivnih mjera koje je u 2020. godini provodila Jedinica prometne policije Brčko distrikta, smanjene su prometne aktivnosti, a samim time smanjen je i broj prekršaja po svim ključnim parametrima djelovanja ove jedinice.

Prema službenim podacima, službenici JPP-a su evidentirali ukupno 20.434 prekršaja, za koje je broj prijavljenih osoba iznosio 18.777. Za spomenute prekršaje izdano je ukupno 18.757 prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Od ukupnog broja prekršaja u prometu u prethodnoj godini, po pitanju kontrola brzine kretanja vozila stacioniranim i mobilnim radarima, zabilježeno je gotovo 9.300 prekršaja, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na 2019., kada ih je zabilježeno 11.147.

„U prethodnoj godini, stacionarnim radarima koji se u Distriktu nalaze na četiri lokacije, zabilježeno je 6.968 prekršaja, dok je mobilnim radarima, u okviru radarskih kontrola TruCAM-om i kamerom za neposredno praćenje i kontrolu prometa, tzv. presretačem, u protekloj godini evidentiran 2.291 prekršaj“, rekao je Damir Antunović, zamjenik zapovjednika JPP-a.

Za prometne prekršaje evidentirane prilikom kontrole brzine kretanja vozila u 2020. godini, za sada izdano nešto više od 6.000 prekršajnih naloga. Dio preostalih prekršajnih naloga nalazi se u fazi obrade, dio se odnosi na strance, dok se jedna cjelina ne može procesuirati zbog određenih tehničkih problema i nemogućnosti utvrđivanja izvršitelja prekršaja, poručili su iz Jedinice prometne policije Distrikta.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Ispunjeni snovi: Dokumentarni film o Vedadu Ibiševiću

 

Čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ljubitelj navijača i ljudska gromada (kako novinari, navijači i saigrači popularno opisuju vedetu bh. fudbala Vedada Ibiševića), napokon svoje historijske trenutke u reprezentaciji dobija zabilježene u formatu dokumentarne priče.
Njegova životna priča ne može stati u jedan film. Potreban bi bio serijal od nekoliko sezona da opiše život dječaka koji je od Vlasenice preko Švicarske stigao do Amerike, pa se ponovo vratio u Evropu i postao jedan od vrlo bitnih igrača popularne Bundeslige. Pored sjajne karijere i rekorda postavljenih u Njemačkoj, Ibišević je ostavio neizbrisiv trag i duboko urezao svoje ime u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dokumentarni film “Ispunjeni snovi“upravo i jeste priča o Ibiševićevoj reprezentativnoj karijeri. Priča je to koja kratko govori o njegovim počecima, a potom se bazira na historijsku utakmicu u Kaunasu te možda i još važniju utakmicu na kultnoj Marakani protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Pored Vedada, u filmu o ovim historijskim momentima bh. fudbala govore Emir Spahić, Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, kao i ostali saigrači iz tog perioda. Film je sniman tokom prijateljske utakmice Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 28. maja 2018. godine, na kojoj su se od reprezentativnog dresa zvanično oprostili Vedad Ibišević, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović. Premijera filma kasni čitavih godinu dana, a prema mišljenju mnogih ovo je pravo vrijeme da se Bosanci i Hercegovci podsjete trenutaka ponosa kada je cijeli svijet gledao otvaranje Svjetskog prvenstva i momke u plavim dresovima kako se suprotstavljaju Mesiju i velikoj Argentini. Zbog situacije, film će uskoro doživjeti zatvorenu premijeru, a vrlo skoro se očekuje prikazivanje filma na TV ekranima kako bi čitava BiH imala priliku gledati glavne protagoniste događaja iz Kaunasa i Brazila koji iz prve ruke govore o svojim doživljajima i emocijama. Režiju “Ispunjenih snova“ potpisuje Jasmin Omerika, a sam film je svojevrsni nastavak prvog dokumentarca o Vedadu Ibiševiću, “Ovo je moja priča“, koji je režirao Slovenac Domen Smerdel.

Više...

Stručnjaci WHO-a: Koronavirus je potekao od životinja, a ne iz laboratorije u Wuhanu

 

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuje porijeklo COVID-a 19 saopćio je danas da je koronavirus potekao od životinja, a ne iz laboratorije u Wuhanu.
Šef tima Peter Ben Embarek, stručnjak za viruse, rekao je na konferenciji za novinare da rad na utvrđivanju porijekla koronavirusa ukazuje na prirodni rezervoar u slijepim miševima.

On je dodao da je malo vjerovatno da su ove životinje poticale iz Wuhana, grada u centralnom dijelu Kine u kojem je epidemija otkrivena krajem 2019. godine.

Ben Embarek je rekao da je epidemija vjerovatno potekla iz neke posredne domaćinske vrste i da je ekstremno malo vjerovatno da se dogodilo "curenje" virusa iz laboratorije.

On je rekao da su četiri glavne hipoteze za prenošenje virusa na ljude direktan kontakt sa zaraženim životinjama, preko posredne domaćinske vrste, lanac ishrane preko zamrznutih prehrambenih proizvoda i laboratorijski incident, prenio je Sputnik.

"Naša inicijalna otkrića sugerišu da se to dogodilo preko posredne domaćinske vrste", rekao je stručnjak WHO-a i dodao da je neophodno obaviti dodatna specifična istraživanja.

Više...

Krajem februara ili početkom marta vakcinacija građana Brčko distrikta protiv COVIDA-a 19

  • Objavljeno u Brcko

 

Krajem februara ili početkom marta trebala bi početi vakcinacija građana Brčko distrikta protiv COVID-a 19. Zatraženo je 48.000 doza vakcina, 20.000 ruskih vakcina Sputnjik V, 20.000 kineskih i 8.000 Fajzerovih vakcina. Građani su jedistveni u stavu da je vakcinacija potrebna.

Dr. Anđa Nikolić, šefica vladinog Pododjela za javno zdravstvo pojasnila je za Radio Brčko da nabava vakcina za vakcinaciju građana Brčko distrikta protiv COVIDA-a 19 ide isključivo na državnom nivou.

U prvom dijelu iskazana je potreba za 32.000 doza vakcina čime bi bila osigurana pokrivenost 20 posto stanovništva Brčko distrikta.

„Sredstva za ove namjene već su uplaćena od strane Vlade Brčko distrikta“, pojasnila je Nikolić.

Nakon ovoga na sjednici Kriznog štaba zdravstva uslijedio je zahtjev za dodatnom količinom vakcina i pokrivenosti još 30 posto stanovništva. Zatraženo je 48.000 doza vakcina , 20.000 ruskih vakcina Sputnjik V, 20.000 kineskih i 8.000 Fajzerovih vakcina.

Nikolić je kazala da bi se prema planu u tri faze, koji je odobila Vlada Brčko distrikta, prvo vakcinisali zdravstveni radnici koji se bave dijagnostikom COVID-a, ostali zaposleni u zdravstvu, zaposlenici i štićenici domova za smještaj starih lica, potom kategorije građana prema starosnoj dobi, zaposleni u službama od vitalnog interesa i druge kategorije građana prema već sačinjenom planu vakcinacije.

Građani su jedinstveni u stavu da je vakcinacija protiv COVIDA-19 potrebna, pokazala je anketa na ulicama Brčkog.

Nikolić je još poručila da cijela aktivnost u vezi vakcinacije protiv COVID-a zavisi od količine doza vakcine koju Distrikt dobije, prenosi Radio Brčko.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com