Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Srijeda, 12 Oktobar 2022

Najavljen početak Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je na konferenciji za medije najavio početak 39. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčko distriktu BiH u Domu kulture i to prvom predstavom u Domu kulture 20. oktobra i trajat će do 28. oktobra 2022. godine.

 

„Imamo jedan poseban kvalitet ove godine, konceptualno smo napravili određene izmjene i oni koji vole pozorište bit će u prilici da uživaju u teatarskim sadržajima više pozorišta, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz šireg regiona“, izjavio je Kadrić te je pozvao ljubitelje kulture i pozorišta da od 20. oktobra dođu u brčanski Dom kulture i osjete duh teatarskih susreta.

 

Direktor festivala Jakov Amidžić kazao je da su završene pripremne radnje za Susrete koji počinju naredne sedmice.

 

„Imamo jedan novi koncept, novi pristup, novi izgled i novi termin za ovogodišnje Internacionalne teatarske susrete Brčko distrikta BiH i to smo odlučili iz razloga što smo dosadašnji koncept prilično istrošili. Mi smo do sada imali susrete koji su bili posvećeni domaćem dramskom tekstu, a od ove godine nećemo više biti vezani samo za domaći dramski tekst“, istakao je Amidžić.

 

On je kazao da Susrete, koji se ove godine održavaju pod motom „Bolest društva“, čine predstave iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Više...

Vlada održala 75. i 76. redovnu sjednicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Na današnjem nastavku 75. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na prijedlog Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju odobrila Smjernice za izradu nacrta odluke o uspostavljanju i ažuriranju Registra dijaspore Distrikta.
Registar će biti sačinjen od pravnih i fizičkih lica spremnih na saradnju po raznim pitanjima kao preduslov realizacije aktivnosti iz Strategije razvoja saradnje s iseljeništvom Brčko distrikta BiH 2020–2024. godine i Strategije razvoja Distrikta 2021–2027. godina, a isti će biti povezan s bazom dijaspore Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

 

 

Na sjednici je usvojena Odluka o ograničavanju marže za pojedine životne namirnice i druge proizvode na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu. Ovom odlukom obavezuju se pravna i fizička lica da utvrde i primjenjuju maržu tako da ista u veleprodaji ne prelazi maksimalnu visinu od 6% i u maloprodaji maksimalnu visinu od 8% na nabavnu cijenu, a to se, između ostalog, odnosi na pšenično brašno, šećer, kuhinjsku so te suncokretovo ulje.

 

Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove odobrene su Smjernice za izradu nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava iz Fonda za nacionalne manjine.

 

Vlada je ujedno održala i 76. redovnu sjednicu usvojivši Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava donacija za neprofitne organizacije iz oblasti sporta i kulture na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu kojim je izdvojeno oko 380.000,00 KM za pomoć pokrivanja troškova sportskih i kulturnih organizacija: smještaja, organizacije takmičenja, nabavke sportske opreme i slično.

 

U svrhu izgradnje biciklističke staze i šetališta pored rijeke Save kroz teritoriju Brčko distrikta BiH u sklopu implementacije projekta „Program integrisanog razvoja koridora rijeka Sava i Drina“ koji se finansira sredstvima Svjetske banke, Vlada je dala saglasnost za donamjenu korištenja glavnog Savskog odbrambenog nasipa u naseljima Krepšić i Vučilovac.

Više...

Ovo je osam uvjeta koje BiH mora ispuniti za kandidatski status, nema Izbornog zakona

  • Objavljeno u BiH

 

Evropska komisija danas će preporučiti davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini uz osam uvjeta, a konačnu odluku će donijeti Vijeće Evropske unije.

 

Kolegij evropskih komesara će danas raspravljati o ovogodišnjem Paketu proširenja i razmotriti stanje napretka u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Nakon sastanka Kolegija, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi predstavit će Paket proširenja za 2022. godinu Evropskom parlamentu.

 

Kako Faktor saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu, među osam uvjeta ne spominje se uopće izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Uvjeti koje će BiH morati ispuniti su sljedeći:

- usvajanje Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine

- izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine

- usvajanje Zakona o javnim nabavkama

- poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala

- odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima upravljanja granicom i kapaciteta upravljanja migracijama, kao i osiguravanja funkcionisanja sistema azila

- osigurati zabranu mučenja, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

- garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

- osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tečevine EU.

 

Izvor: Faktor

Više...

Osiguran školski pribor za 400 mališana putem kampanje ‘Srcem za znanje i ništa manje’

  • Objavljeno u BiH

 

Zahvaljujući građanima koji su se odazvali kampanji „Srcem za znanje i ništa manje“, kompanija Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba osigurali su ruksake i školski pribor u vrijednosti 13.963,49 KM za djecu iz porodica u stanju socijalne potrebe.

– Uspjeli smo obradovati oko 400 mališana i uljepšati im početak nove školske godine.

 

Radi se o djeci čiji roditelji ili staratelji žive u jako teškim uslovima i nisu u mogućnosti osigurati im sve ono što im je potrebno za školu.

Sretni smo i izuzetno zahvalni što smo ove godine imali podršku kompanije Svjetlostkomerc, te što se veliki broj građana odazvao akciji pomoći mališanima – navode iz udruženja Pomozi.ba. Iz ove humanitarne organizacije školski pribor i ruksake distribuirali su djeci širom Bosne i Hercegovine.

Pomoć je stigla do učenika iz Srebrenice, Bratunca, Tuzle, Goražda, Kaknja, Jablanice, Sarajeva i drugih bh. gradova. Kampanja „Srcem za znanje i ništa manje“ trajala je od 15. augusta do 15. septembra 2022. godine.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Gubitnici na silu prave vlast: Šefovi "Trojke" osvojili 26.948, Izetbegović, Komšić i Efendić 414.981 glas

 

Šef NiP-a Elmedin Konaković nudi se da bude novi federalni premijer. Kaže da ne bježi od te funkcije.

To što nikakvih koalicija i dogovora o novoj vlasti kako u kantonima, tako i u Federaciji BiH i na nivou države nema, za političkog bukadžiju ne predstavlja prepreku. Već je sam sebe smjestio u fotelju predsjednika Vlade Federacije BiH.

 

Krenuo je ofanzivno, uz fanfare i konfete, pri tome "bljujući" (termin koji on koristi) vatru na sve koji ukazuju na pogubnost njegove politike po opstojnost države Bosne i Hercegovine. Nisu pošteđeni ni oni koji kažu da se obesmišljavaju kako sami izbori, tako i demokratski izražena volja građana jer izborni gubitnici na mišiće žele praviti vlast.

Na meti su Konakoviću posebno novinari koje etiketira, vrijeđa, omalovažava, crta im mete na leđa, što i nije neka novina jer je uličarski riječnik i ponašanje unio kao novinu na političku scenu.

Uz Konakovića, koji već nekoliko mjeseci govori o tome da bi rado bio federalni premijer, za kormilo neke, u njihovim glavama zamišljene vlasti koju izborni gubitnici prave ignorirajući pri tome izborne pobjednike SDA, ali i stranke koje su ostvarile odlične rezultate DF i Stranku za BiH, sjeli su i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Naše stranke Edin Forto.

Iako prema posljednjim podacima CIK-a BiH nije uspio dobaciti ni do kompenzacijskog mandata, Nikšić okuplja osam stranaka koje su podržale Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva BiH, da bi se dogovarali o implementaciji izbornih rezultata, prevedeno formiranju vlasti.

Konaković je osvojio ličnih 11.842 glasa, Nikšić jedva 5.235, Forto 9.871 glas. Njih trojica sa zajedno osvojenih 26.948 glasova kreću na silu formirati vlast, zanemarujući pri tome lične glasove Bakira Izetbegovića 194.414, Željka Komšića 202.057 i Semira Efendića 18.510 glasova.

 

U ovoj računici smo uzeli samo glasove koje su osvojili predsjednici stranaka. Njih trojica sa 26.948 osvojenih ličnih glasova krenuli su, gotovo pa pučistički, protiv 414.981 glas.

 

Od 11 stranaka koje su kao ujedinjena opozicija podržale Bećirovića, samo su četiri prošle izborni prag za Parlament BiH. SDP sa 116.644 glasa, NiP 70.455, Naša stranka 42.538 glasova i NES 41.670 glasova. SDA je osvojila 216.908 glasova i DF 88.452 glasa.

 

I za Parlament FBiH situacija je gotovo pa ista. SDP ima 117.017 glasova, NiP sa SPU-om 59.056 glasova, Naša stranka 43.814 glasova te NES 37.814 glasova. SDA je osvojila 213.356 glasova, DF 93.698, a Stranka za BiH 32.786 glasova.

 

Konaković je danas ustvrdio da ova koalicija ima 34 ruke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i da su "najjača politička snaga u Bosni i Hercegovini".

 

Iako nastoji ofanzivno igrajući se brojevima i izjavama o "najjačim", vrijeđajući pri tome inteligenciju građana, stvoriti sliku u javnosti da su pobjednici izbora, ipak su brojke neumoljive.

 

Tako je prema dosada objavljenim rezultatima u Parlamentu FBiH, u kojem sjedi 98 zastupnika, SDA osvojila 27 mandata, DF 12 i Stranka za BiH četiri, što su 43 zastupnika.

 

Kada je riječ o Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prema trenutnim podacima najviše zastupnika imat će SDA 10, SDP četiri, Demokratska fronta tri, NiP tri, Naša stranka dva, NES dva i HDZBiH pet.

 

Ono što je ključno pitanje, a čega su svjesni tek rijetki u ekipi izbornih gubitnika, jeste da li se uopće može praviti vlast kako na federalnom tako i na državnom nivou, bez Doma naroda FBiH odakle se biraju delegati za Dom naroda BiH.

 

Sve dok se ne završi brojanje glasova, ne objave zvanični izborni rezultati, te konačno ne razriješi sporna Schmidtova odluka na Ustavnom sud BiH, iluzorno je i suludo najavljivati koaliciju i javnost obmanjivati kako je SDA, a uz nju i DF otjerana u opoziciju.

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Analiza, da su ovo bili lokalni izbori u Brčkom: SDA, HDZ i SNSD sa najviše glasova, bez mandata NiP i US

 

02. oktobra održani su opšti izbori u Bosni i Hercegovini, a posmatrajući rezultate u Brčko distriktu BiH, ubjedljivu pobjedu su odnijele dvije političke stranke i to SNSD sa preko 4.600 glasova te SDA sa preko 4.500 glasova.

 

Sljedeći na listi je HDZ sa 2.700, potom SP sa 2.300, DF 2.000, SDS 1.900, SDP 1.800, PDP 1.500 i SBB sa 1.000 glasova.

 

27.000 građana Distrikta koji su izašli na izbore, nisu dali dovoljno podrške političkom subjektu Narod i pravda te Ujedinjena Srpska, koji bi, ako bi se rezultati reflektirali na lokalne izbore ostali bez ijednog mandata, odnosno ne bi prešli izborni prag.

 

Sudeći po preliminarnim rezultatima Brčko distrikt BiH imat će svoje predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (biračka opcija RS).

 

Bez obzira na to što su neki kandidati iz Brčkog imali i nekoliko hiljada glasova za PSFBiH i PSBiH (biračka opcija FBiH), ni ove godine neće biti direktno odabranih zastupnika za ove nivoe vlasti iz našeg grada.

 

Prema neslužbenim informacijama, još nema potvrde da je bilo ko osvojio i kompenzacijski mandat iz Brčkog za prethodno navedene nivoe vlasti.

 

Građanima preostaje da sačekaju konačno prebrojavanje glasova Centralne izborne komisije, a CIK je konačne rezultate dužan objaviti najkasnije mjesec dana od dana održavanja izbora.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com