Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Srijeda, 05 Oktobar 2022

Vlada Distrikta započela 75. redovnu sjednicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na 75. redovnoj sjednici odobrila Nacrt odluke o odobravanju Prijedloga strategije zaštite životne sredine Brčko distrikta BiH za period 2022–2032. godine na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove.

 

Naime, prijedlog Strategije zaštite životne sredine Brčko distrikta BiH za period 2022–2032. godine pripremljen je od strane Štokholmskog instituta za zaštitu životne sredine u okviru projekta ESAP 2030+, te obuhvata sedam tematskih oblasti: upravljanje vodama, upravljanje otpadom, biodiverzitet i zaštita prirode, kvalitet zraka, klimatske promjene i energija, hemijska sigurnost i buka, održivo upravljanje resursima kao i upravljanje životnom sredinom.

Na prijedlog Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije kao i Akcioni plan za provođenje strategije za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu BiH za period od 2022. do 2024. godine.

 

Strategija i Akcioni plan usmjereni su ka najvišim strateškim mjerama koje se odnose na oblast prevencije, otkrivanja, procesuiranja, koordinacije, represije, poboljšanja zakonodavnog okvira, povećanja kapaciteta institucija, obuka i podizanja javne podrške za borbu protiv korupcije.

Više...

Objavljeni prvi nezvanični i nepotpuni rezultati glasanja u Brčko distriktu BiH za najviše nivoe vlasti

 

Izborna komisija Brčko distrikta sinoć je objavila prve nepotpune rezultate glasanja na proteklim Opštim izborima sa obrađenih 80% od 137 biračkih mjesta u Distriktu.

 

Za člana Predsjedništva iz Federacije BiH Denisa Bećirevića je glasalo 3.743 birača, za Bakira Izetbegovića 3.174, za Borjanu Krišto 2.629 i Željka Komšića 2.517 birača.

Za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske od do sada prebrojanih listića najviše glasova su dobili Željka Cvijanović 6.184 i Mirko Šarović 3.854 glasa.

 

Najviše glasova za predsjednika Republike Srpske do sada su osvojili Milorad Dodik sa 6.151 glasom i Jelena Trivić sa 4.654 glasa.

 

Prebrojavanje listića sa preostalih glasačkih mjesta bit će nastavljeno danas.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Vratila se iz Njemačke pa podijelila loše iskustvo: “Imala sam 2 sata dnevno slobodno”

 

Dušica (42) odlučila je napustiti Srbiju te sreću probati u Njemačkoj i to 2019. godine.

Njena priča počela je tako što je srela rođaka koji joj je ponudio jedinstvenu priliku, kako se tada činilo, a to je da u Njemačkoj radi kao dadilja. On i njegova supruga Sanja su joj nudili platu, ali i smještaj, osiguranje i troškove puta.

“Dan mog polaska smo potvrdili 18. avgusta, i to tako što mi je Sanjin suprug rezervisao i platio kartu za 25.8. na stajalištu kod Sava Centra, s polaskom u 00:05. Poslali su mi kartu mailom i više puta naglasili da je polazak u nedjelju uveče. Ni ja, kao ni oni, u toj gužvi, nismo uočili da je karta za subotu, a ne nedjelju uveče, a ja sam uplatila i osiguranje od 4.000 dinara za šta su mi oni obećali da će mi refundirati. Tek kada sam pokušala da se ukrcam u autobus, vozač mi je ukazao na to da moja karta važi za prethodni dan. Pokušala sam da kontaktiram Sanju, ali ona više nije bila na mreži, pa sam se vratila kući”, priča Dušica za Blic.

 

Sanjin suprug joj je rezervisao novu kartu te je krenula uskoro na put.

“U njihovoj spavaćoj sobi je veliko kupatilo. Dakle, nema tuširanja dok ne ustanu, a ja sam umorna i znojava sa puta, dok je napolju 30 stepeni. U malom hodniku je manje kupatilo kome sam imala pristup, a koje ima samo lavabo i šolju. Poslije tri dana konstantnog sjedenja, konačno sam se makar opružila malo, u nadi da ću se ujutro istuširati i malo doći sebi. U pola devet su svi ustali, međutim, odmah su nastavili sa svojim obavezama, te nije bilo vremena da uradim to što sam planirala. Sanja je starijeg sina od 10 godina ispratila na ekskurziju, a ja sam odmah preuzela brigu o mlađem, zbog kojeg sam i došla. Tek oko tri popodne uspjela sam da se konačno i ja okupam. Sanja i njen suprug žalili su mi se na prošlu dadilju koja ih je svakog časa zivkala telefonom i molila da izađu s posla. Kod mene, njihov sin Ivan imao je vrhunski tretman i uvijek sam znala kako da ga umirim, nahranim i sve ostalo. Radila sam i mnoge druge stvari koje mi nisu u opisu posla. Kuhala sam iako to nije bio dogovor. Sve u svemu, imala sam dnevno oko dva sata slobodnog vremena i to sam uglavnom provodila sjedeći na stepenicama zgrade, plačući i odbrojavajući dane do povratka u Srbiju”, kaže Dušica. Prvi ozbiljan sukob nastao je kada se Dušica Sanji požalila na loš tretman koji dobija od njenog starijeg sina. “‘Ti si znala da ja imam dvoje djece i da moraš da vodiš računa o njima?’, rekla mi je i ostavila me u šoku jer smo se jasno dogovorile da je moja obaveza samo mlađi, Ivan. Kada sam joj to i rekla, dreknula je na mene: Odmah idi! Izlazi iz stana! To sam i željela da uradim, ali Sanjin suprug me je preklinjao da ih ne ostavljam na cijedilu pa sam popustila. Nekoliko dana kasnije, saznajem da je moj suprug imao tešku saobraćajnu nesreću, ali je na svu sreću on ostao živ. Sanja se uopšte nije uzrujavala zbog toga, već je samo hladno prokomentarisala: ‘Pa eto, makar je živ’. Ostala sam frapirana”, priča Dušica.

Napominje kako je radila za platu od 500 eura, što je kaže daleko ispod tržišne cijene, te su joj ostali dužni 150 eura.

“Kada sam ih putem Vibera kulturno pitala za to, prvo me je blokirao Sanjin muž, a potom i Sanja par dana kasije”, završava Dušica. Svoju priču riješila je tada da podijeli sa ljudima kako bi skrenula pažnju na opasnosti rada na crno u inostranstvu, pa čak i kada ide preko poznatih osoba.

 

Izvor: Blic

Više...

Italijanska kompanija u BiH treba još 600 radnika: Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom

  • Objavljeno u BiH

 

U planu je proširenje proizvodnje, zbog čega im je potreban veći broj radnika. Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom.

U proizvodnom pogonu “Calzedonie” u Prijedoru, organizovan je Dan otvorenih vrata a brojni građani iskoristili su priliku da obiđu pogon u Brezičanima. Razgledali su savremene mašine i prostor gdje se vrši pripremni dio te šivanje ženskih čarapa ovog poznatog italijanskog brenda.

U planu je proširenje proizvodnje, zbog čega im je potreban veći broj radnika. Radnici ističu da su zadovoljni uslovima rada i platom.

“Radim u ‘Calzedoniji’ preko tri godine. Operater sam na TC-u, odnosno vršenju pripreme za šivaonu. Pravimo veliku količinu, da bi šivači mogli da šiju čarape. Zadovoljna sam platom, vikend nam je slobodan i imamo četiri kolektivna godišnja u godini dana”, rekla je za Prijedor24.com Zorica Jojić. Francesco Ruffoli, direktor “Calzedonia” za BiH, rekao je da su organizovali Dan otvorenih vrata s ciljem prezentovanja firme i onoga čime se bave, ali i zbog zapošljavanja novih radnika.

“Bavimo se šivanjem ženskih čarapa. Imamo dvije faze proizvodnje. Prva je u potpunosti automatizovana, a druga faza je završni proizvod, sašivene čarape koji dalje ide na obradu. Sirovina nam dolazi iz Italije i jedan dio iz Hrvatske. Cilj nam je da zaposlimo još radnika, koji su nam potrebni, a nudimo dobre uslove”, rekao je Rufoli.

“Calzedonia” u Prijedoru trenutno zapošljava 440 radnika, a potrebno im je još 600.

 

U Bosni i Hercegovini imaju još tri proizvodna pogona: jedan u Novom Gradu / Bosanski Novi i dva u Novoj Topoli. Ova italijanska kompanija raspolaže sa pet hiljada prodajnih objekata u 43 zemlje svijeta.

 

Izvor: Prijedor24.com

Više...

Produžen rok za podnošenje zahtjeva za podsticanje poljoprivredne proizvodnje u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

U skladu sa prošlosedmičnom odlukom brčanske Vlade, Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi je izmijenjen na način da se do kraja ove sedmice produžava rok za podnošenje zahtjeva za budžetsku novčanu podršku jačanju poljoprivredne proizvodnje u Distriktu.

 

„To praktično znači da proizvođači koji iz bilo kog razloga nisu podnijeli zahtjev, ili su to učinili na tehnički pogrešan način, to mogu ispraviti do kraja ove sedmice“, rekao je šef Odjeljenja za poljoprivredu brčanske Vlade, Milenko Ninković.

 

S obzirom da je već „uredno“ podneseno više od 2.000 zahtjeva, u resornom Odjeljenju vjeruju da onih koji će biti korigovani nema više od 100. U svakom slučaju stav je kompletne brčanske Vlade da svi poljoprivredni proizvođači koji imaju pravo na podsticanje proizvodnje, a do sada nisu na pravi način odnosno u skladu sa Pravilnikom podnijeli zahtjev, to poprave kako bi dobili novac.

 

“Bitno nam je da kroz ovaj vid novčanih davanja, kao i već pripremljenih 400.000 maraka kao subvenciju za pretpljenu štetu od suše, bar donekle olakšamo tešku situaciju u kojoj se nalaze brčanski poljoprivrednici”, zaključuje Milenko Ninković.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Na preliminarnoj listi za stipendiranje studenata preko 260 aplikanata

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjelenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, na osnovu ranije objavljenog Javnog poziva za stipendiranje brčanskih studenata prvog i drugog ciklusa, formirao je preliminarnu listu, na kojoj se nalaze imena više od 260 aplikanata. Prema mišljenju stručne komisije, a uz poštivanje ranije utvrđenih kriterija, 230 prijavljenih studenata ispunja uslove za dobijanje stipendija.

 

„U ovom trenutku osiguran je budžetski novac za 170 stipendija studentima prvog ciklusa i 30 stipendija onima koji su upisali master studije“, kazao je Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Bulatović je napomenuo da je stipendiranje studenata s područja Brčko distrikta nastavak jedne dobre prakse, te dodao da je nažalost, iznos pojedinačne stipendije od 200 KM nedovoljan, ali da u Odjelu razmišljaju da već u nekom narednom periodu predlože povećanja tog iznosa.

 

„Još uvijek nije iskuljučena mogućnost da kroz rebalans budžeta izdvojimo novac i za preostalih tridesetak aplikanata, koji su ispunili uslove propisane Javnim pozivom“, još je napomenuo je Bulatović.

 

Cijeli posao oko odabira korisnika studentskih stipendija koji zadovolje kriterije trebao bi biti gotov do 20.10. nakon čega bi lista bila proslijeđena Vladi na razmatranje i odobravanje. Lista je objavljena na sajtu Odjela za obrazovanje i oglasnoj ploči u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com