Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 18 Avgust 2022

Brčko: Izražena potreba za dodatnim zalihama krvi

  • Objavljeno u Brcko

 

Zalihe krvi u Odsjeku za transfuzijologiju brčanske Opće bolnice su na zadovoljavajućem nivou, iako je u proteklom razdoblju potreba za ovom dragocjenom tekućinom, bila posebno izražena.

 

„U ljetnom razdoblju uglavnom imamo poteškoće u opskrbi krvnim preparatima jer je tada slabiji odziv dobrovoljnih darivatelja, tako da smo na nekim donjim granicama što se tiče rezervi krvi“, istakao je šef Odsjeka Samir Pandur.

Prema njegovim riječima, zalihe krvi ostaju na zadovoljavajućem nivou isključivo zahvaljujući savjesnim građanima Distrikta.

„Za ovaj problem nema sustavnog rješenja, sve se svodi na aktivne pojedince i akcije dobrovoljnog darivanja krvi“, dodaje Pandur.

U Odsjeku za transfuzijologiju brčanske Opće bolnice napominju da, iako su uglavnom deficitarne krvne grupe sa negativnim RH predznakom, u posljednje vrijeme je izražena potreba za svim krvnim grupama, te pozivaju sve zdrave osobe, od 18 do 65 godina starosti, da pomognu svojim sugrađanima i daruju krv.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Lana Pudar dobija diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine

  • Objavljeno u BiH

 

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar će uskoro dobiti diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine.

Lana je na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila zlato na 200 i bronzu na 100 metara u disciplini delfin, a zbog sjajnih rezultata posljednjih godina 16-godišnjoj Mostarki je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković odlučila dodijeliti diplomatski pasoš kako bi joj bilo olakšanje putovanje svijetom.

 

"Donijela sam odluku da zbog izuzetnog uspjeha i promocije države evropskoj prvakinji Lani Pudar dodijelim diplomatski pasoš BiH, kao čin podrške i priznanja za veliki doprinos bh. sportu. Tvoji uspjesi su inspiracija za sve, a posebno mlade ljude u našoj BiH", poručila je Turković.

 

Izvor: Klix

Više...

JP "Komunalno Brčko": Obavještenje za kupce električne energije – prekid elektrosnabdijevanja

  • Objavljeno u Brcko

 

18.08.2022. Obavještenje za kupce električne energije – prekid elektrosnabdijevanja

 

JP Komunalno Brčko obavještava kupce električne energije da je noćas u periodu od 23:56 do 01:00 sat, došlo do kvara na TS 110/35/10 kV Brčko 1, koja je u vlasništvu Elektroprenosa BiH, čime je najveći dio Brčko distrikta BiH ostao bez napajanja električnom energijom.

 

Sva postrojenja kojima upravlja JP Komunalno Brčko, RJ Elektrodistribucija, bila su u potpuno ispravnom stanju, tako da je napajanje ovih dijelova Brčko distrikta BiH uspostavljeno istog trenutka kada je otklonjen kvar od strane Elektroprenosa BiH.

 

Više...

U Zagrebu iznenada preminuo istaknuti novinar Mislav Bago, imao je 49 godina

 

Istaknuti voditelj i novinar TV, višestruko nagrađivani reporter, urednik i politički komentator Nove TV Mislav Bago preminuo je danas u 49. godini.

Vijest i iznenadnoj smrti jednog od najupečatljivijih televizijskih lica novijeg doba objavili su hrvatski mediji. A prema informacijama portala Index.hr, Bago je nađen mrtav u Martićevoj ulici u Zagrebu.

Za sada nema informacija o uzroku smrti.

 

Bago je bio urednik, reporter i politički komentator koji se informativnom timu Nove TV pridružio 2009. godine.

 

Novinarsku karijeru započeo je kao novinar-istraživač na HRT-u u redakciji TV parlamenta. Specijalizirao se u unutrašnjoj politici za rad Vlade i Hrvatskog sabora te je do danas, kao novinar, pratio više od 30 izbora u Republici Hrvatskoj.

 

Bio je urednik emisije Otvoreno od 2006. do 2008., a godinu kasnije postaje urednik i reporter na Novoj TV. Od početka učestvuje u svim važnim projektima informativnog programa, od predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora do izbora za Evropski parlament, prati sve značajne društvene i političke događaje u zemlji, kao i važne događaje u inozemstvu poput američkih izbora ili zbivanja u institucijama Evropske unije.

 

Dobitnik je niza novinarskih nagrada. 2013. godine ga je Evropski pokret BiH proglasio regionalnim novinarom godine. Trostruki je dobitnik nagrade HND-a, koji ga je 2006. proglasio i novinarom godine. Stipendist je USAID-a, u okviru čega je pohađao desetke stručnih usavršavanja u SAD-u, a bio je pozvan, zajedno sa svega 20 novinara iz cijelog svijeta, da uživo prati debatu Obama-McCain u sklopu američkih predsjedničkih izbora 2008. Kao stipendist Vlade Narodne Republike Kine bio je jedan od 20 novinara u posjetu Kini, a pohađao je i seminare u organizaciji Europske komisije i Vijeća Europe.

 

Bago je rođen 1973. godine u Zagrebu, ali je djetinjstvo proveo u Velikoj Gorici. Tamo su mu roditelji imali stan, gdje su se preselili kad je Bago bio dijete. Kada je krenuo u srednju školu, Mislav se preselio u bakin stan, gdje je živio preko tjedna, a vikendom bi odlazio kod roditelja.

 

Otac Mislava Bage porijeklom je iz Hercegovine, dok mu je majka rođena Zagrepčanka, a ima i mlađeg brata.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Nakon 42 godine Lejla se iz Njemačke vratila u BiH: "Uspjeli smo i sretni smo"

  • Objavljeno u BiH

 

Rijetki su primjeri ljudi koji napuste bezbrižan život u Njemačkoj i vrate se u svoju domovinu. Među njima je Lejla Mujić koja se nakon 42 godine života u Njemačkoj vratila u Srebrenik sa svojim suprugom Omerom.

 

"Ja sam iz sela Ježinac koje je pet kilometara udaljeno. U januaru 1982. godine sam se udala, bila sam ovdje par dana i otišla odmah u Njemačku. Radili smo 42 godine tamo. Imamo dvoje djece. Maštali smo sve vrijeme kako da se vratimo", kazala je Mujić.

 

Ističe kako je tuđina nešto drugo, a domovina je domovina. U Srebreniku su otvorili su ugostiteljski objekat – malo seosko domaćinstvo koje se nalazi blizu srednjovjekovne utvrde u Srebreniku. Uloženo je, prije svega, puno ljubavi.

 

"Objekat smo radili malo pomalo. Bilo je teško. Odlučili smo da napravimo objekat jer su turisti tražili mjesto gdje bi popili kafu i limunadu. Uspjeli smo i sretni smo", rekla je Mujić.

 

 

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Tragedija u Hrvatskoj: Utopio se 16-godišnjak na Visu

 

Šesnaestogodišnji ronilac smrtno je stradao u srijedu poslijepodne u uvali Slatina na Visu, doznaje se od Hrvatske gorske službe spašavanja.

Spsioci s Visa, Hvara i Brača poslijepodne su imali akciju potrage za 16-godišnjem roniocem na Visu u uvali Slatina.

 

ojavu da je mladić zaronio na dah i da više nije izronio su dobili u 15.43 sati putem Centra 112, te od Policijske postaje Vis, piše Hina.

 

"Odmah po dojavi, na mjesto događaja, krenuli su članovi ispostave s policijom, no mladić je nažalost, pronađen mrtav. U toku je policijski uviđaj". rečeno je.

 

Izvor: Hina

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com